2024. április 29. - Péter

Nemzeti emlékhely Balfon

Nemzeti emlékhely alapkövét helyezik el pénteken a balfi temetődombon, a zsidó munkaszolgálatosok tömegsírjánál - közölte Szita Szabolcs történész, az emlékhely megvalósításának szervezője hétfőn sajtótájékoztatón, Sopronban.
2008. május 19. hétfő 18:52 - Hírextra
Az emlékhely a második világháború utolsó hónapjaiban Sopron környékén felállított kényszermunkatáborok áldozatainak állít emléket - mondta a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány vezető történésze.

A balfi táborba hurcolták mártírtársainak ezreivel együtt Szerb Antalt, Halász Gábort, Sárközi Györgyöt, a magyar irodalom és szellemi élet kiemelkedő személyiségeit. Balf volt mindegyikük életében az utolsó stáció - emlékeztetett a kutató.

Az emlékművet Kutas László szobrászművész készíti el. A kompozíciót a temetődomb oldalába süllyedő, előredőlő kőlapok - sírkövek - alkotják, amelyek az erőltetett menetet szimbolizálják. Az emlékhely építészeti tervezése Winkler Barnabás nevéhez fűződik.

Az alapkő letételéhez kapcsolódva kegyeleti megemlékezést tartanak az 1945. március 31-i SS-vérengzés megújított emlékhelyénél és a balfi embermentők emlékkövénél.

A rendezvény keretében az 1944-1945. évi kényszermunka - erődítésépítés - történetét feldolgozó állandó kiállítást nyílik a balfi művelődési házban.

Azt követően magyar, osztrák és szlovák történészek részvételével vasárnapig tartó tanácskozás veszi kezdetét, amelyen szó lesz egyebek között a háborús kényszermunka tudományos feltárásának helyzetéről, a szellemi élet veszteségeinek feltárásáról, a Sopron vidéki német lakosság háború utáni kitelepítéséről, továbbá arról, hogy a balfi nemzeti történelmi-irodalmi emlékhely milyen missziót tölthet be a fiatal generáció oktatásában, nevelésében.

Európai jelentőségűnek minősítette a leendő emlékhelyet a sajtótájékoztatón Sopron polgármestere. Fodor Tamás hozzátette: a soproni önkormányzat az ügy mellé állt és anyagilag is támogatta az emlékhely megvalósulását.

Támogatta a kezdeményezők szándékát az Európai Unió, a bécsi Zukunftsfonds, a kulturális tárca, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány, az Emlékezés 1944-2004 Közhasznú Alapítvány, a soproni levéltár és a balfi részönkormányzat is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását