2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Jön a jégverés! - Narancs riadó az Alföldön

Viharos szél és jégeső lehet hétfőn délután az Alföldön, a szilva nagyságú jégszemek jelentős károkat okozhatnak a mezőgazdaságban, de autókat is megrongálhatnak - mondta Fodor Tamás meteorológus az MTI-nek azt követően, hogy az Országos Meteorológiai Szo
2008. május 19. hétfő 11:23 - Hírextra
Hétfőn is kedveznek a feltételek az ország déli és keleti felében a heves zivatarok kialakulásának, az esőt 90 kilométer/órás vagy még hevesebb széllökések kísérhetik, s jégesőre is kell számítani. A jégszemek átmérője meghaladhatja a két centimétert, tehát szilva nagyságúak is lehetnek - mondta Fodor Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A vasárnapihoz hasonlóan néhány helyen akár dió nagyságú jég is eshet, ami akár az ablakokat is betörheti. Az is elképzelhető, hogy kis területen egyszerre nagy mennyiségű, több mint 30 milliméternyi csapadék is hullik - tette hozzá.

A fővárosban is várhatóak gyengébb zivatarok, amelyeket óránként több mint 60 kilométeres szél kísérhet. Budapesten sem lehet kizárni, hogy jég keveredik az esőbe, de a jégszemek nagysága nem lesz akkora, mint az Alföldön - mondta a meteorológus.

A viharokra délután három-négy órától kell számítani - fűzte hozzá, megjegyezve: kedden is hasonló idő várható, záporokkal, viharos széllel.

Fodor Tamás elmondta: a változékony időjárást az okozza, hogy a Kárpát-medence felett egy hullámzó frontrendszer helyezkedik el. A frontrendszer előtt meleg, nedves levegő áramlik dél felől, ez kedvez a zivatarok kialakulásának - mondta a meteorológus.

Az európai időjárási vészjelző rendszer négy fokozatot különböztet meg. A zöld jelzés a különösebb felkészültséget nem igénylő helyzetet jelenti, a sárga a potenciálisan veszélyes
jelenségeket. A narancssárga és a piros színű jelzés pedig veszélyt jelent.

A narancs színű riasztás tehát a második legmagasabb fokozat. A narancs riasztás esetén kisebb területeket, a piros fokozatú riasztásnál az adott régió nagy részét érintő heves zivatartevékenység várható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását