2024. április 27. - Zita

Görög Katolikus püspökök találkozója

Máriapócson, a világhírű búcsújáró helyen tanácskoznak május 20. és 22. között az európai görög katolikus püspökök - közölte a rendezvény házigazdája, a nyíregyházi székhellyel működő Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye püspöki hivatalának titkára hét
2008. május 19. hétfő 11:27 - Hírextra
A rendezvényen több mint harminc püspök és apostoli kormányzó vesz részt, akik Belorussziából, Csehországból, Lengyelországból, Magyarországról, Olaszországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Ukrajnából érkeznek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosba - mondta Nyirán János.

Hozzátette: a püspökök szokásos éves tanácskozásán a részvevők időszerű egyházi kérdéseket vitatnak meg, az idén a bűnbánat szentségével, a gyónással foglalkoznak. A háromnapos, konferencia jellegű tanácskozáson három előadás hangzik el a témával kapcsolatban, amit szekció- és plenáris üléseken vitatnak majd meg a vezető főpapok.

Nyirán János megjegyezte, a rendezvényen mutatkozik be Kocsis Péter Fülöp, a Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye új püspöke, a Miskolci Görög Katolikus Apostoli Exarchátus kormányzója, akit XVI. Benedek pápa május 2-án nevezett ki, s június 30-án szentelik főpappá, hivatalát pedig július 1-én veszi át elődjétől, a nyugállományba vonuló Keresztes Szilárdtól.

A püspöki hivatal titkárának tájékoztatása szerint a máriapócsi tanácskozás zártkörű, de az esti ünnepélyes szent liturgiák nyitottak, hívek, az érdeklődők számára látogathatók. Május 20-án, kedden a máriapócsi bazilikában, kegytemplomban ukrán nyelvű liturgiát végeznek, szentbeszédet Lubomyr Husar kiev-halicsi nagyérsek mond, míg a Lembergi Papnevelő Intézet kórusa énekel.

Szerdán a nyíregyházi püspöki görög katolikus templomban Keresztes Szilárd végez szent liturgiát, amelyen Erdő Péter bíboros prímás, esztergom-budapesti érsek mondja a szentbeszédet. A szertartáson a Nyíregyházi Görög Katolikus Papnevelő Intézet növendékei énekelnek.

Csütörtökön a hajdúdorogi székesegyházban ószláv nyelvű lesz a tanácskozást záró szent liturgia, szentbeszédet Virgil Bercea nagyváradi püspök mond, s az Ungvári Papnevelő Intézet kórusa énekel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását