2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hat év, ötmillió forint

Gyermeket vállalni nagy kaland és egyben óriási felelősség, hiszen nekünk kell gondoskodnunk róla születése pillanatától egészen addig, míg ki nem repül a családi fészekből. Rengeteg türelemre, gondoskodásra van szükség, azonban önmagában ez nem elég, val
2008. május 19. hétfő 14:15 - Mohai Szilvia
Talán érdemes lett volna a „Kismamák ne olvassák el” figyelmeztetéssel kezdeni ezt a cikket, ugyanis egészen biztosan félelmetes összegeket fogunk eredményül kapni; és senkit sem szeretnénk elriasztani a gyermekvállalástól. Igaz, a lurkók felnevelése borzasztóan drága, mégis milliók vállalják ezt a feladatot, és nem gondolnak bele, mekkora kiadás lesz ez a számukra. Nem is kell, hiszen a befektetett pénz és energia busásan megtérül, legalábbis én még egyetlen szülőtől sem hallottam olyat, hogy megbánta volna, hogy gyermeket vállalt. Érdekességképp azonban vegyük mégis végig, mennyibe kerül egy gyerek: a terhesgondozás, a szülés, az iskolás évek, az egyetem: mennyit költünk, míg felnő, és végül elhagyja a szülői házat. Sorozatunk első része a terhesség időszakának anyagi vonzatával foglalkozott; most, a második részben pedig a gyermek első hat évében, azaz az iskolába kerülés előtt felmerülő költségeket vesszük sorra.

Ha a kezdeti aggodalmak (nem lesz-e gond a terhesség alatt, rendben le fog-e zajlani a szülés) után végre a karunkban tarthatjuk gyermekünket, némiképp megnyugszunk. Pedig a dolgok nehezebb része még csak most kezdődik. Persze, valószínűleg már jó előre beszereztük az összes szükséges holmit, így, ha hazavittük a lurkót, már nem kell ezzel foglalkoznunk. Azonban, nézzük végig, milyen bútoroknak, eszközöknek, kiegészítőknek kell várnia otthon az új jövevényt - valamint, mi egyébnek kell „beköltöznie hozzá” az első hat év során.

Ruházat

A szerencsésebb szülő rendelkezik gyermekes barátnővel, baráttal, testvérrel, szomszéddal, aki szívesen odaadja csemetéje kinőtt ruháit. Ha ingyen nem ússzuk meg a ruhabeszerzést, még mindig vásárolhatunk olcsóbban különböző használtruhabörzéken, -boltokban vagy az interneten. De ha mégis mindent újonnan, neves áruházakból szeretnénk beszerezni, előfordulhat, hogy mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk. A kisbabának szüksége van kombidresszre, rugdalózóra, kiskabátra, pulóverre, sapkára, zoknira, bugyira, kötött cipőre, hálózsákra, nadrágra: ezeket párezer forintért beszerezhetjük, de persze nem elég egy-egy darab, így a végösszeg legkevesebb ötvenezer forintra rúg.

A kisbaba kezdetben nagyon gyorsan nő, így ne csodálkozzunk, ha épp csak hazahoztuk a kórházból, és már szinte mindegyik ruhája kicsi rá. Így az első pár évben többet kell költenünk az öltözködésére, mint az az átlag hatezer forint, amit a KSH adatai szerint egy állampolgár havonta ruhákra áldoz. Az első évben szinte havonta le kell cserélnünk a teljes ruhatárát. Ilyenkor célszerűbb használt - vagy új, de alacsonyabb árkategóriás - ruhákat választani, mert a baba úgyis nagyon hamar kinövi. Vegyük tehát a „kezdő ruhacsomag” árának felét az első tizenkét hónapban. A következő években egy kicsit „lassul” a gyerkőc, így elég a félévenkénti teljes kollekciócsere, utána pedig az évenkénti, a szokásos havi hatezerrel megspékelve.

Bútorok, eszközök

A jövevénynek jó néhány bútordarabra szüksége van, akkor is, ha csak a legszükségesebbeket nézzük. Kiságyra, járókára, pelenkázóra, etetőszékre; ezek ára nagyon változó, olcsóbb darabokat már pár tízezer forinttól beszerezhetünk, de a határ a csillagos ég: aki megengedheti magának, egymillió forintnál többet is költhet babaágyra vagy pelenkázóra. Az ágyhoz ágynemű is kell, és nem is egy: párezer forintot erre is költenünk kell. A babakocsi szintén nélkülözhetetlen. Választhatunk többfunkciósat, amely a kicsi egész gyermekkorát végigkíséri, illetve külön fekvő és ülő babakocsit. Az árak itt is húsz-harmincezer forintnál kezdődnek, de választhatunk nyolcvan- vagy akár többszázezer forintba kerülő darabot is. A babamérleg segítségével folyamatosan végigkísérhetjük a kicsi gyarapodását, húszezer forint körül vehetünk egyet. Aggódósabb szülők vásárolhatnak babaőrzőt tíz-tizenötezer forintért. Ha kimozdulunk a kicsivel, hasznos lehet egy kenguru vagy mózeskosár, hogy hordozni tudjuk; ezekhez körülbelül ötezer forintért juthatunk hozzá. Ha pedig autóba is szeretnénk majd ültetni a gyereket, szükségünk lesz biztonsági ülésre, melyet tízezer forintért vásárolhatunk. A fürdetéshez babakád és néhány fürdőlepedő szükségeltetik, előbbihez tízezer, utóbbihoz pár ezer forintért juthatunk hozzá. Az első hat hónapban ajánlott a babát kizárólag anyatejjel etetni. Nem árt beszereznünk egy mellszívó készüléket, amely tíz-harmincezer forintot kóstál. A táplálkozásnál maradva, szót kell ejtenünk annak következményeiről is, azaz jöjjön a pelenkázás. A gyermeket három-négyóránként ajánlatos tisztába tenni, tehát egy nap hat-nyolc darab pelenkára van szükségünk. Több márka közül választhatunk, a nagyobb csomag gazdaságosabb: átlagosan negyven forintra jön ki egy darab ára, tehát a pelenkás korszakban összesen durván háromszázötvenezer forintot költünk erre. A szobatisztává válással eljön a bili ideje: szerencsére ezt elég olcsón, egy-kétezer forintért beszerezhetjük. Ha a gyerek az anyatej mellett már szilárd táplálékot is kap, vegyünk neki néhány előkét (két-háromezer forint) és egy étkészletet (ötezer forint). Pár cumira és cumisüvegre - bár vannak, akik nem javasolják az alkalmazását - is szükségünk lesz, melyeket ötszáz-ezer forintért vehetünk meg.

A gyermek hamar kinövi az ágyát, így egy újra biztosan szükség lesz olyan két-három éves korában, ágyneművel együtt (Ötven-százezer forint, illetve az a bizonyos csillagos ég, amit már a csecsemőbútoroknál is említettünk.) Más talán nem kell; az első íróasztalt majd megkapja, ha elkezdi az iskolát.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását