2024. május 6. - Ivett, Frida

Gegesy: Követik-e tettek a deklarációkat?

Gegesy Ferenc (SZDSZ) arra volt kíváncsi, hogy követik-e tettek a deklarációkat a villamosenergia-piac terültén. Veres János pénzügyminiszter közölte: az európai egységes szabályozást a júniusi energetikai miniszteri csúcstalálkozón tervezik meghatározni,
2008. május 19. hétfő 22:02 - Hírextra

Ismertetése szerint ott el fog dőlni az a kérdés, hogy a hálózatüzemeltető, rendszerirányító, illetve az energetikai kereskedelemmel és energiatermeléssel foglalkozó cégek elválasztásának milyen szabályai lesznek érvényesek Európában. Hozzátette: Magyarország teljes mértékben igazodni kíván ehhez a szabályrendszerhez.

A miniszter arról is szólt, hogy az MVM átalakításával kapcsolatos lépések elindultak, a személyi kérdésekben bizonyos döntések már megszülette, a következő hetekben pedig megtörténhet a különválasztáshoz szükséges törvényi háttér módosítása. Az átalakulás után mindkét cég tőzsdére történő bevezetésének előkészítése megtörténhet, és a következő évben az Új tulajdonosi program részévé válhat mindkét társaság.

Karsai Péter (MDF) azt kérdezte, hogy az előírt 900 millió forint helyett miért csak 700 millió forint költöttek a Magyar Rádió művészeti együtteseire. Közölte: leépítés folyik ezeknél a zenekaroknál.
Arató Gergely kulturális államtitkár közölte: a képviselő bizottsági-, vagy ÁSZ-vizsgálatot kezdeményezhet, ha az a benyomása, hogy a támogatás nem hasznosul megfelelőképpen. Mint mondta, a rádió feladata a művészeti együttesek fenntartása, a rádió felügyelete nem a kormányzat feladata, hanem a kuratórium ellenőrzi.

Garai István Levente (MSZP) azt kérdezte az egészségügyi minisztertől, hogy milyen ütemezésben fognak megvalósulni a közeljövőben az egészségügyi reform keretén belül az úgynevezett kistérségi járóbeteg-szakellátó központok.

Székely Tamás egészségügyi miniszter közölte: most zajlik az előértékelési folyamat. Mint mondta, várhatóan július végén hirdethet eredményt a bíráló bizottság.

Puskás Tivadar (KDNP) azt kérdezte, hogy az egészségügyi miniszter szerint közelebb vihető-e az emberekhez a dohányzással kapcsolatos prevenció a tüdőgondozók bevonásával.

Székely Tamás közölte: megemelték a tüdőgondozók teljesítményvolumen-korlátját. Mint mondta, mindenképpen a megelőzésre szeretnék helyezni a hangsúlyt, és ennek érdekében a tüdőgondozókon kívül a háziorvosok tudnának sokat tenni, életmódfelméréssel és az egészséges életmódra vonatkozó tanácsadással.

Herényi Károly (MDF) arra volt kíváncsi, hogy ki felügyelte az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányítását áprilisban, milyen szerződéseket kötött a tárca előző vezetője, és milyen projekteket hagyott az új szakminiszterre a távozó Horváth Ágnes. Közölte: Horváth Ágnes menesztése után körülbelül egy hónapig nem volt érdemi tevékenység a minisztériumban.

Székely Tamás egészségügyi miniszter közölte, hogy a hatályos jogszabályok alapján történt az átadás-átvétel, amelynek során 92 dokumentumot vettek át a korábbi vezetéstől, köztük a folyamatban lévő közbeszerzésekről, az azonnali döntéseket érintő területekről és a vagyongazdálkodásáról, illetve a szaktárca pénzügyi helyzetéről is.

Mint mondta, áttekintette a folyamatban lévő pályázatok kiírását, és véleménye szerint azok egy része nem alkalmas eredményhirdetésre, ezért új pályázatokat fognak kiírni. Közölte: a pénzügyi helyzet megfelel az időarányosságnak.

A miniszter arról is szólt, hogy a tárca jogi szakállamtitkára egyben koordinációs szakállamtitkáraként is dolgozik majd.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását