2024. április 29. - Péter

Erdő Péter a Szent István Könyvhéten

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg hétfőn a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a tizenhatodik Szent István Könyvhetet. A keresztény szellemiségű könyvkiadók legrangosabb magyarországi könyvünnepét a Szent István Tá
2008. május 19. hétfő 15:13 - Hírextra
A fővárosi Ferenciek terén hétfőtől szombatig tartó eseményen a standokra kerülő csaknem hétezer kiadvány és nyolcvan könyvheti újdonság közül a Szent István Társulat elnöke, Sarbak Gábor mutatott be néhányat. Kiemelte XVI. Benedek pápa A közép újrafelfedezése című könyvét, amely a katolikus egyházfő negyvenéves teológiai munkásságából válogat tanulmányokat, cikkeket és előadásszövegeket. A kötet fő témái a hit, az egyház, az ökumené és a politika.

Az Apostoli Szentszék könyvkiadójának elnöke kitért Rónay László Leletmentés című munkájára, amelyben XX. századi katolikus költők élettörténetén és művein keresztül dolgozta fel a katolikus irodalomszemlélet kialakulását, fejlődését. A műben nemcsak Sík Sándor egykori piarista rendfőnök és Prohászka Ottokár korábbi székesfehérvári püspök művészetének elemzése szerepel, hanem II. János Pál pápa irodalmi tevékenysége is.

Sarbak Gábor ezen kívül szólt a Leo Scheffczyk-Anton Ziegenaus: A teremtés jövője Istenben című könyvéről, amely a Katolikus dogmatika elnevezésű nagyszabású sorozat nyolcadik kötete. Ebben az emberiség történetének utolsó szakaszával foglalkozik a szerzőpáros, illetve azt kutatják, hogy a halálról - mint "az emberi élet alapeseményéről" - hogyan vélekedik a katolikus dogmatika. Szintén ezt a témát járja körül Gerhard Engelsberger Félek! című műve - emelte ki.

Az elnök ezenkívül bemutatott egyebek mellett egy kamaszoknak szóló könyvet, amelyet Massimo Diana írt Szerelem a mesékben címmel, valamint a Biblia olvasásáról szóló kis füzetet, amelyet Sípos (S) Gyula jegyez A megelevenedő Írás címmel. Külön felhívta a figyelmet az Etalon Film Kiadó DVD-sorozatára, amely a legismertebb, szent emberek életének epizódjait dolgozza fel.
Rózsa Huba, a Szent István Társulat alelnöke az ünnepélyes megnyitón elmondta: a hatnapos rendezvényen 22 sátorban 34 kiadó, közöttük számos vidéki - egyebek mellett váci, bakonybéli, kecskeméti, szegedi, szolnoki - kiadó várja az érdeklődőket, a szerzetesrendek kiadói közül pedig többek között a bencések, domonkosok, ferencesek standjai kínálják kiadványaikat. Megemlítette ezenkívül, hogy két protestáns kiadó, a Luther Márton Kiadó és a Kálvin János Kiadó is képviselteti magát a Szent István Könyvhéten.

Arra is utalt, hogy olvasó-író találkozókat is rendeznek minden nap, ahol mások mellett Erdő Péter, Mayer Mihály pécsi megyéspüspök és Nemes Ödön, a magyarországi jezsuiták helyettes vezetője is jelen lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását