2024. április 25. - Márk

Pneumobil versenyt rendeztek

A Debreceni Egyetem csapata építette a 2008-as év pneumobilját, vagyis sűrített levegővel hajtott járművét - derült ki a Bosch Rexroth Pneumamatika Kft. egri gyárában rendezett szombati versenyen.
2008. május 17. szombat 21:16 - Hírextra
A bajnokságra tíz műszaki felsőoktatási intézmény 18 csapata nevezett be. A leggyorsabb köridő, a legnagyobb sebesség, a leghosszabb menetidő és a legeredetibb konstrukció kategóriák összesített eredménye alapján a Nyugat-magyarországi Egyetem csapata szerezte meg az ezüstérmet, a Kecskeméti Főiskola diákjai előtt, akik harmadikok lettek.

A magyar oktatási kormányzat számára kiemelt prioritás a Bosch által is támogatott mérnökképzés fejlesztése - jelentette ki az oktatási tárca felsőoktatásért felelős szakállamtitkára, amikor megnyitotta a versenyt.

Éppen ezért a kormányzat már az idén megemeli a mérnök szakokon az államilag támogatott keretszámokat, ugyanis az a törekvésük, hogy minél több fiatal válassza a mérnöki pályát - közölte Manherz Károly.

Fontosnak nevezte azt is, hogy a mérnökképző felsőoktatási intézmények minél szorosabb kapcsolatokat alakítsanak ki a gyakorlati képzés erősítése érdekében az olyan cégekkel mint a Bosch.

Ez is közrejátszott abban, hogy az oktatási tárca pénzjutalommal is járó minisztériumi különdíjjal ismeri el a pneumobil versenyen legsikeresebben szereplő csapatok teljesítményét.
A Magyarországon először megrendezett verseny során a benevezett csapatoknak olyan járművet kellett tervezniük és kivitelezniük, amelyek a megadott műszaki feltételek mellett a lehető legnagyobb hatásfokot képesek elérni.

A pneumobiloknak a Rexroth pneumatikus vezérlő és végrehajtó elemeinek alkalmazásával kell kialakítaniuk a csapatoknak oly módon hogy a nyomatékot egy légtartályban tárolt levegő felhasználásával viszik át a hajtókerekekre.

A csapatok a Bosch Rexroth Pneumatika Kft. egri gyárépülete körül kialakított versenypályán mérhették össze az általuk épített járművek képességeit.

A pneumatikai és járműtechnikai szakemberekből, illetve autóversenyzőkből álló zsűri figyelembe vette a járműépítők kreativitását, innovációs készségét, a megoldás műszaki érdekességének fokát, valamint a kivitelezés műszaki színvonalát is.

A verseny abszolút győztese egy évig viseli a Rexroth Legjobb Pneumobilja címet, továbbá a nyertesek értékes jutalomban részesülnek, egyebek mellett németországi tanulmányúton vehetnek részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását