2024. május 4. - Mónika, Flórián

Megnyitották az idei vitorlásszezont

A balatonfüredi kikötőben felsorakozott vitorlások vezérhajójára szombaton felhúzták a nemzeti lobogót, a matrózok megkoszorúzták a tó vizét, majd vitorlát bontott 300 hajó és ezzel megkezdődött a 2008. évi balatoni vitorlásszezon.
2008. május 17. szombat 18:24 - Hírextra
A Balatonon mintegy 10 ezer vízijármű van, s ebből 5-6 ezerre tehető a vitorlások száma - mondta az idei vitorlásszezont megnyitó beszédében Suchmann Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke, hangsúlyozva, hogy csak az utóbbi 2-3 évben nyolc vitorláskikötőt bővített a balatoni hajóscég, s az idén is további négy fejlesztése várható.

A Balaton remélhetően igazi reneszánszát éli az elkövetkező években, tavaly 6,5 százalékkal nőtt a vendégszám - mondta a BFT elnöke. Hozzátette, hogy a következő öt évben 163 milliárd forint áll a balatoni régió fejlesztésére, "a jó programok megvalósítására".

Bóka István, Balatonfüred fideszes polgármestere, országgyűlési képviselő köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a város megszerezte első vitorlás Európa-bajnoki helyezését, ugyanis a néhány héttel ezelőtti balatoni vitorlás Európa-bajnokságon a füredi színekben indult Wossala György és csapata a soling osztályban aranyérmes lett.

Straub Elek, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke beszédében arra mutatott rá, hogy egyre több és színvonalasabb vitorláskikötő létesül a Balatonnál, s szerinte azt várja mindenki, hogy ez a fejlődés töretlen maradjon, s egyre több hajó szelje a tó vizét. Az elnök elmondta, hogy a főszezonban az idén is megrendezik a tavon az európai hírű Kékszalag Vitorlásversenyt, amelyre számos külföldi csapat is jelentkezett már és rekordszámú résztvevő várható.

A megnyitót követően 300 hajó részvételével megkezdődött az idei szezon első vitorlásversenye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását