2023. szeptember 25. - Eufrozina, Kende

Libeskind toronyháza Varsóban

Varsóban a héten megkezdődött a világhírű lengyel származású amerikai építész, Daniel Libeskind által tervezett 192 méter magas, kibontott vitorlára emlékeztető toronyház építése.
2008. május 17. szombat 08:45 - Hírextra
Az 54 emeletes lakóépületben, amely Varsó központjában - a szovjet tervek alapján, az egykori Szovjetunió ajándékaként készült Kultúra és Tudomány Palotájával átellenben - fog állni, 251 luxuslakás lesz. A kultúrpalota egyébként a maga 230 méterével továbbra is a lengyel főváros legmagasabb épülete marad, viszont a házszám alapján Zlota 44 névre keresztelt üveg-acél torony a lengyel főváros új arculatát jelképezi majd.

"Új minőségű épületről van szó, amely nem kocka, hanem megformált tér" - jellemezte Libeskind a tornyot, amely az Orco Property Group nevű, Luxemburgban bejegyzett beruházó közlése szerint 2010-ben készül el. A lengyel főváros 80 százaléka elpusztult a 2. világháborúban, miután a varsói felkelés idején Hitler parancsot adott arra, hogy földig rombolják le, és területén súlyos harcok folytak. A hajdani óváros kivételével, amelyet korhűen újra felépítettek, a várost arculatát a szovjet építészeti stílus határozta meg. A rendszerváltás után azonban már több modern felhőkarcoló épült, és Libeskind véleménye szerint jót tesz Varsónak, hogy híres építészek valósítják meg terveiket a lengyel fővárosban. "A szürke kommunizmus két évtizede után megkezdődött Varsó újjászületése" - fogalmazott csütörtöki sajtóértekezletén Libeskind.

A Zlota 44 megálmodója 1946-ban született, szüleivel kivándorolt Izraelbe, majd 1965-ben amerikai állampolgár lett. Ő tervezte a berlini Zsidó Múzeumot, és ő a 2001. szeptember 11-én terroristák által megsemmisített New York-i Világkereskedelmi Központ helyének, a Ground Zerónak a beépítésére benyújtott egyik sikeres pályázat készítője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását