2024. március 2. - Lujza

Ornella Muti, a filmmecénás

A New York-i Tribeca fesztiválon mutatták be a restaurált filmek szekciójában Federico Fellini 1968-ban készült, Toby Dammit című, 37 perces filmjét. Igazi premierje azonban júniusban lesz az 54. Taorminai Fesztiválon.
2008. május 7. szerda 08:13 - Hírextra
A film az egyik epizódja volt az Edgar Allan Poe novelláiból készített Három lépés a deliriumba (Tre passi nel delirio) című alkotásnak, amelynek a másik két epizódját Roger Vadim és Louis Malle jegyezte.

A film restaurálásának költségeit, 40 ezer eurót Ornella Muti finanszírozta. Mint a csodaszemű filmcsillag a La Repubblica című olasz napilapnak elmondta, így akart visszaadni valamit a mozinak, amelytől oly sokat kapott. Személyesen akart hozzájárulni az olasz film támogatásához, és ahhoz a munkához, amely lehetővé teszi, hogy ne vesszen el a nagy rendezők öröksége.

A restaurálást az a Giuseppe Rotunno végezte, aki annak idején a film operatőre volt, így az erősen megrongálódott, sok helyen megfeketedett filmmel csodát tudott művelni.

Muti, aki Poe nagy rajongója, ellenben korábban nem ismerte Fellininek ezt a művét, érdekesnek találta az író és a rendező találkozását. A film megtekintése után pedig úgy érezte: Fellini ezúttal is mesterművet alkotott, döbbenetes erővel érzékeltette a színészek világának légkörét, törekvéseiket, amelyek sokszor pusztulásukat okozzák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását