2024. május 2. - Zsigmond

Lassíthatja az olajkutatást a jegesmedvék

Lassíthatja az északi-sarkvidéki olajkutatásokat, hogy az Egyesült Államok felvette a globális felmelegedés ártalmas hatásának jelképévé vált jegesmedvét a kihalással fenyegetett, különleges védelmet igénylő állatfajok listájára - vélik szakértők.
2008. május 17. szombat 12:40 - Hírextra
A sarkvidéken élő állatok fennmaradásához létfontosságú sarki jég fokozatos olvadásával indokolt kormányzati döntést a hét közepén jelentették be.

Szakértők szerint a jegesmedvék fokozott védelme csökkenti annak valószínűségét, hogy az olajtársaságok kutatási jogokat kaphatnak Alaszka sarkvidéki nemzeti parkjában (ANWR). Ez viszont rontja annak esélyét, hogy az ottani gazdag olajlelőhelyek kiaknázásával enyhüljön az Egyesült Államoknak az energiahordozó-importtól való függősége.

A különleges védelem azzal járhat, hogy olyan új övezeteket hoznak létre a még szoptatós bocsok és az anyamedvék számára, ahol nem zavarhatják őket a fülsiketítő zajjal járó szeizmológiai kísérletek, és későbbre halaszthatják a kutatási koncessziók eladását.

Marylin Crockett, az AOGA olajtársaság ügyvezető igazgatója azonban igazságtalannak tartja az olaj- és gázipari ágazat, valamint a jegesmedvéket a saját létfenntartása érdekében levadászó őslakosság számára korlátozásokat jelentő különleges védelmet, mondván hogy nem az említett iparág és a vadászok idézték elő az állatfaj gondjait, hanem a globális felmelegedés.

A környezetvédők többek között azzal érvelnek a jegesmedvék fokozott védelme mellett, hogy a tengeri olajkutatás bővülése növeli az olajfoltok kialakulásának veszélyét. Geoffrey York, a Természetvédelmi Világalap (WWF) illetékes programigazgatója elmondta: kormányzati tanulmányok szerint 30 százalékos egy nagy olajszennyezés bekövetkezésének az esélye.

Deborah Williams volt kormányzati tisztségviselő, aki jelenleg egy környezetvédő csoport vezetője, kifejtette: egyelőre nem is lehet felmérni, hogy milyen hatása lesz majd a jegesmedvék védetté nyilvánításának, igazából (a várható perek miatt) sok minden a bíróságokon dől majd el.

Sarah Palin, Alaszka szövetségi állam kormányzója a maga részéről abban reménykedik, hogy az olajipar zavartalanul folytathatja majd északi-sarkvidéki tevékenységét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását