2024. május 14. - Bonifác

A Naiv növényből felolvasást tart Harcos Bálint

Harcos Bálint ifjú magyar író tart felolvasást szerdán este németül most megjelent kötetéből, a Naiv növényből a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben mint az Akademie Schloss Solitude volt ösztöndíjasa.
2008. október 14. kedd 06:20 - Hírextra
Az esten Jean-Baptiste Joly, a stuttgarti akadémia igazgatója köszönti az egybegyűlteket, majd Földényi F. László esszéista, műfordító, kritikus tart előadást a kortárs mai magyar irodalomról, és bemutatja Harcos Bálint Naiv növény című első regényét, amelyet Naive Pflanze címmel adott ki szeptember végén a merz and solitude kiadó. Harcos Bálint kötetét Kalász Orsolya és Monika Rinck ültette át német nyelvre - mondta el Gaál Tekla, az intézet munkatársa az MTI-nek.

A 32 éves író 2007-ben volt a Solitude Akadémia ösztöndíjasa. Első kötete, verseinek gyűjteménye, a Harcos Bálint Összes hat évvel ezelőtt látott napvilágot az Új Palatinus Kiadónál, a Naiv növény pedig 2006-ban az Ulpius-ház Kiadó gondozásában.

2007-ben a Naiv növényért megkapta a legjobb elsőkönyves prózaírónak járó Bródy Sándor-díjat.
Harcos Bálint nem először szerepel a stuttgarti magyar intézetben, 2006 októberében Selyem Zsuzsával tartott közös felolvasóestet. 2007 márciusában Berlinben részt vett az UNESCO, a DAAD és a Solitude szervezte felolvasáson, majd elnyerte a stuttgarti Solitude kastélyban működő akadémia ösztöndíját.

Az Akademie Schloss Solitude 1990 óta működik mint művészeti akadémia. Két hivatalos épületből és a lóistállóból álló együttest Károly Jenő herceg építtette 1763 és 64 között későbarokk stílusban. A II. világháború idején katonakórház, majd a békeidőkben börtön, fürdő, rádióállomás, az 1960-as 1970-es években pedig egyetemisták hálóhelye működött benne.
Az akadémián az építészet, design, film, videó, zene, irodalom, vizuális művészetek, mozgásművészet iránt érdeklődő fiataloknak van lehetőségük továbbképzésre. Eddig több mint 80 országból érkeztek fiatal alkotók a Solitude Akadémiára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását