2024. május 3. - Tímea, Irma

Önkormányzati működési zavarok

Az elmúlt egy hónapban meghiúsult több XI. kerületi képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvének megismerése után alakítja ki álláspontját a kialakult helyzetről a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal - nyilatkozta Forgács Imre hivatalvezető p
2008. május 16. péntek 20:22 - Hírextra

A hivatalvezető a történtek pontos ismerete nélkül nem kívánt véleményt nyilvánítani. Annyit jegyzett csak meg, hogy messze van még az a helyzet, amikor a közigazgatási hivatalnak lépnie kellene ez ügyben. Mint mondta, azonnali intézkedésre akkor lenne szükség, ha még a költségvetését sem fogadná el a képviselő-testület.

A XI. kerületi önkormányzatnál azt követően alakult ki patthelyzet, hogy április 12-én Hajdu László (SZDSZ) kilépett a pártjából és a frakciójából. Az önkormányzatot a 2006-os választások óta irányító MSZP-SZDSZ-MDF koalíciónak összesen 20 képviselője volt eddig. Azzal, hogy Hajdú László átült a függetlenekhez 19-19 lett az MSZP-SZDSZ-MDF koalíció, illetve a Fidesz, a KDNP, a MIÉP és a független képviselők aránya. Az így kialakult patthelyzetben a képviselő-testület még a napirendjét is csak úgy tudná elfogadni, ha az egyik oldalról átszavaz valaki. Az elmúlt időszakban már többször is, legutóbb csütörtökön hiúsult meg a képviselő-testület ülése, mivel még a napirendet sem fogadták el. Az MSZP-SZDSZ-MDF tömb támogatta a szocialista polgármester napirendi javaslatát, a többiek tartózkodtak, vagy nemmel szavaztak.

Forgács Imre közölte, abban az esetben, ha a képviselők határozatban döntenének a testület önfeloszlatásáról, három hónapon belül időközi választást kell tartani.

Kupper András, a XI. kerületi Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek elmondta, szerintük nem csak a költségvetés elfogadásakor, hanem amiatt is lehetne tennivalója a közigazgatási hivatalnak, hogy a törvényi határidőre nem fogadta el a képviselő-testület a zárszámadást, illetve az önkormányzati tulajdonú cégek mérlegbeszámolóit sem hagyták jóvá, így azokat nem lehet határidőre benyújtani a cégbírósághoz.

Az MTI úgy tudja, hogy jelenleg a központi régióban, a XI. kerülethez hasonlóan, több helyütt is probléma van az önkormányzat működőképességével. Vannak olyan települések, ahol hónapokig nem tartanak testületi üléseket, nem is próbálkoznak vele. Fóton a baloldaliak szorgalmazzák a testület feloszlatását, Pilisjászfalun pedig a képviselők többsége szeretné ezt. Ez utóbbi helyen a napokban a közigazgatási hivatal vezetője által összehívott képviselő-testületi ülésen az önfeloszlatást ellenző polgármester az ülés megnyitása után azonnal be is rekesztette azt, meghiúsítva ezzel, hogy a képviselők bármilyen javaslatot tegyenek. A hivatalvezető ezekkel az ügyekkel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását