2024. április 30. - Katalin, Kitti

Megállíthatjuk a népességfogyást?

A Népesedési kerekasztal célja olyan széleskörű társadalmi együttműködés megalapozása, amely folyamatosan napirenden tartja a demográfiai helyzet kérdését és ajánlásokat fogalmaz meg az annak javítását elősegítő intézkedésekre.
2009. november 12. csütörtök 07:50 - Pénzes Dávid
Komoly szakmai résztvevőkkel alakult meg szerdán a Népesedési Kerekasztal. Az alapítók célja a népesedési kérdések folyamatos napirenden tartása és intézkedési javaslatok kidolgozása.

A Népesedési Kerekasztal alapítója többek közt Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke (vele készült interjúnkat itt olvashatja), Dr. Kopp Mária egyetemi tanár, SE-MTA Mentális Egészségtudományok társult kutatócsoport vezetője, és Dr. Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi kutatóintézet igazgatója.

A havonta összeülő kerekasztal munkájában részt vesznek a munkaadók és a munkavállalók képviselői is, számtalan civil szervezet (például a Nagycsaládosok Országos Egyesülete), a pártok szakemberei és a kormányzati oldal is.

Össze kell fogni

A feladatok
• Hangsúlyozni kell a munkaadók szerepét, a (kis)gyermekesekkel szembeni negatív előítéletek megváltoztatásában.
• Meg kell szüntetni a magasabb végzettségű nőkkel szembeni negatív diszkriminációt, hogy ne veszítsék el a hivatásukba fektetett erőfeszítéseiket, miközben megszületnek a tervezett gyermekeik.
• A munkavállalói oldal szereplőinek ki kell alakítani egy olyan stratégiát, amely fokozottan veszi figyelembe a fenti problémát.
• A kormányzatnak a munka és család összeegyeztetésének elősegítése, a valós részmunkaidős foglalkoztatás megteremtése.
• A férfiaknak a családi feladatok ellátásában való részvétele.
• A témával foglalkozó kutatásoknak tájékoztatni kell a résztvevőket a dilemmákról.
• A gyermeket vállaló fiatalok lakáshoz jutásának támogatása.
• A több generációs családok közeli lakhatásának elősegítése.
• Fiatalok társkeresésének és társtalálásának segítése. Ma Magyarországon családot és gyereket szeretne a túlnyomó többség – mit lehet tenni a kényszer szingli lét ellen? Egyszerre kell világossá tenni, hogy mind a túlidealizálás, mind pedig a negligálás akadályozza, hogy tartós párkapcsolatok alakuljanak ki.
• Nagyszülők, otthoni gyermekgondozók szerepének elismerése,
• A modern társadalmakban járványszerű jelenség a kényszerű gyermektelenség, a reprodukciós zavarok, kérdés, hogy hogyan segíthetik a gyermekes családokat azok, akiknek nincsenek saját gyermekeik- a keresztszülőség, komaság fontosságának újraélesztése.
• A kitolódott házasodási-gyermekvállalási életkort hogyan lehetne lejjebb hozni, de legalább a 30-as évek alá- egyetemista fiatalok gyermekvállalásának támogatása. A nőknek a férfiakénál általában jóval "szabdaltabb” életciklusain belül hogyan lehetne jobban segíteni a ki-belépési pontokon.
Pálinkás József a sajtótájékoztatón kijelentette, egyik fő célkitűzésük, hogy megvizsgálják a magyarországi népességcsökkenés okait, és a folyamat visszafordításához lehetőség szerint hozzájáruljanak. Az Akadémia elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a népességfogyás megakadályozásáért mindazoknak össze kell fogniuk, akik a közgondolkodást befolyásolni tudják. Megjegyezte, "Magyarország és Európa nem képes és nem hajlandó biológiailag fenntartani magát", márpedig így "halálra van ítélve".

Kerekasztal alapító okirata hangsúlyozza, a ma születő gyermekek a jövő zálogai, jövőbeli hozzájárulásuk a nemzeti jóléthez mind a gyermekeseknek, mind a gyermekteleneknek jövőbeli előnyökkel jár. Ugyanakkor felmérésekre hivatkozva állítja, hogy a megszületett gyermekek száma lényegesen kisebb annál, mint amit a fiatalok, illetve az induló családok terveztek. Ezért az alapító okirat megjegyzi: „kormányzati és társadalmi cél annak elősegítése, hogy a családok által kívánt, tervezett gyermekek valóban megszülessenek.”

Világosan kell látni

Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi kutatóintézetének igazgatója a HírExtra megkeresésére kifejtette, a szakma akkor tud hatni a döntéshozókra, ha az ismereteiket világosan elmondják például arról, hogy mi nehezíti a gyermekvállalást, vagy a gyermekvállalási szándékok valóra váltását. Megjegyezte, az hogy ebből kiindulva a munkaadók, a munkavállalók, a kormányzat illetve a társadalom más szereplői tesznek-e valamit, már az ő szándékaiktól is függ. „Alapvetően az a célunk, hogy a kutatásainkat és az abból levont következtetéseinket a nyilvánosságra hozzuk” – mondta.


A gyermekvállalási hajlandóságról szólva az igazgató elmondta, kutatásaik azt mutatják, hogy Magyarországon nem jellemző az akaratlagos gyermektelenség. „Nem arról van szó hogy nem akarunk gyereket, hanem hogy addig halasztjuk, (például mert nincs megfelelő párkapcsolatunk), amíg aztán kifutunk az időből, azaz öntudatlanul csúszunk bele a gyermektelenségi helyzetbe.”

Kiszámíthatóság kell

A jelenlegi népesedési és családpolitikával kapcsolatban Spéder Zsolt kifejtette, a legfontosabb az lenne, ha növelnénk a kiszámíthatóságát. Mint mondta jó lenne, ha széles konszenzus alakulna ki a családpolitikát illetően, mert sajnos az elmúlt húsz évben többször nagyot változott.

A szakember rávilágított az adózásban fellelhető anomáliákra is. Úgy látja, jelenleg a magyar adózás hallatlanul nagy terheket ró a családosokra. Ha valaki nagy családban él, többszörösen nagyobb adót kell fizetnie ahhoz képest, mint aki kiscsaládban, vagy egyedül él. Hazánkban individuális adózás van, amely nem veszi figyelembe, hányan élnek az adott jövedelemből.

A feladatok

A Népesedési Kerekasztal több konkrétumot is meghatározott, mely a társadalom minden szereplőjére feladatot ró. Ezek közül kiemelhető a társadalom és egészségbiztosításról szóló gondolat, mely kimondja: támogatni kell mind a gyermekvállalás elősegítését, mind a generációk kölcsönös segítségének erősítését. Érdekes ötlet továbbá, hogy szeretnék, ha a közbeszéd tudatosan megváltozna. Például a továbbiakban a „terhes” helyett a „várandós” kifejezést használnák.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását