2024. május 3. - Tímea, Irma

Óbuda bezárhatja a Szigetet

Az Óbudai önkormányzat folyamatos ellenőrzéseket tervez az idei Sziget fesztiválon, és ha hangosak a programhelyszínek, bezárathatják azokat - nyilatkozta Bús Balázs, a III. kerület polgármestere az MTI-nek.
2008. május 16. péntek 21:18 - Hírextra
Bús Balázs azt mondta, hogy a tapasztalatok szerint sokszor előfordult, hogy nem a hivatalos programhelyszínekről és sátrakból kiszűrődő, hanem a fesztivál területén lévő vendéglátóhelyeken szóló zene zavarta a környéken élőket. Ezért idén ellenőrzéseket terveznek, és ha valahol hangos a "kocsmazaj", akkor büntethetnek, vagy be is zárathatják a túlzottan zajos helyszínt.

Gerendai Károly, a fesztivált rendező Sziget szervezőiroda ügyvezetője az MTI-nek azt mondta, hogy az elmúlt évek során egyre hangosabbá váltak a koncerthelyszínek mellett üzemelő vendéglátóhelyek, pedig a szerződésekben megtiltották a hangos zenét ezeken a helyszíneken.

A rendezvény szervezői csak figyelmeztetni tudták őket arra, hogy a meghatározott zajszintet ne lépjék túl, de idén még nagyobb hangsúlyt fektetnek majd erre, a környéken lakók érdekében.

Gerendai Károly közölte: a korábbi tapasztalatok szerint a III. kerület lakói már kevésbé panaszkodnak a zajokra. Kritikus pontot jelentenek viszont a Duna Pláza mögötti területen, közvetlenül a Duna-parton felépült házak, amelyek körülbelül 200 méterre vannak a rendezvénytől, ráadásul a Duna is felerősíti a fesztivál zaját.

Emiatt a színpadok és sátrak elhelyezkedését idén át is szervezték, máshol lesz például a metál színpad is, amely korábban közel volt a Duna-parthoz.

Új hangszigetelő anyagokat vásároltak a sátrakhoz és ugyancsak újdonság, hogy automatikus hangszabályozó berendezéseket fognak alkalmazni a problémás zenei helyszíneken. Ezek folyamatosan mérik a zajszintet, és emberi beavatkozás nélkül szabályozzák majd a beállított határérték alá a hangerőt.

Gerendai Károly a parkolási gondok kapcsán közölte, idén is arra próbálják rávenni a fesztivál vendégeit, hogy elsősorban a tömegközlekedési eszközöket használják a sziget megközelítésére.
Bús Balázs az MTI érdeklődésére felvetette, hogy a főváros tulajdonában lévő - már nem működő - Óbudai Gázgyár területén is ki lehetne alakítani ideiglenes parkolót a fesztivál ideje alatt. Azonban ehhez a főváros közreműködésére is szükség lenne.

A 16. Sziget fesztivált augusztus 12. és 18. között rendezik az óbudai Hajógyári-szigeten. Augusztus 12-én, az úgynevezett "nulladik" napon a legendás Iron Maiden zenekar lép fel, a "mínusz egyedik" napon, a magyar dal ünnepén pedig 150-200 zenész váltja majd egymást a Nagyszínpadon, hogy az elmúlt öt évtized beat-pop-rock daltermésének javából hangozzon el válogatás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását