2024. április 27. - Zita

Hétfőn tárgyalják másodfokon a szegedi fűszerpaprikaügyet

Hétfőn tárgyalja a Csongrád Megyei Bíróság a szegedi fűszerpaprikaügyet, amelyben első fokon, nem jogerősen a fogyasztók folytatólagosan elkövetett megtévesztésének vétségében, társtettesként mondták ki bűnösnek a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatóját és
2008. május 16. péntek 21:11 - Hírextra

A Szegedi Városi Bíróság tavaly szeptemberben Bartos András vezérigazgatót 700 ezer, Huszka Tibor üzletágvezetőt pedig 240 ezer forint pénzbírsággal sújtotta. A bíróság a harmadrendű vádlottat, a cég gyártásvezetőjét fölmentette, tekintettel arra, hogy a termékek csomagolásával kapcsolatban érdemi szerepe nem volt.

A Szegedi Paprika Zrt.-t, mint jogi személyt, tízmillió forint pénzbírság megfizetésére kötelezte a bíróság, figyelemmel az elkövetett szándékos bűncselekmény következtében a cégnél keletkezett vagyoni előnyre.
Az elsőfokon eljáró bíróság a folytatólagosan elkövetett, ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés bűntettében bizonyítottság hiányában mindhárom vádlottat felmentette.

Juhász Zsuzsa bíró indoklásában kifejtette, hogy a bűncselekményt a fogyasztók szempontjából kellett vizsgálni. Arról kellett dönteni, hogy a fűszerpaprika-őrlemény csomagolása alkalmas volt-e a fogyasztók megtévesztésére. Álláspontja szerint a szegedi földrajzi árujelzőt akkor lehet alkalmazni, ha az alapanyag előállítása a termékleírásnak megfelelően a szegedi tájkörzetben történik. A cég által forgalomba hozott termék azonban Dél-Amerikából származó import paprikát is tartalmazott.
A bíró közölte, hogy a bíróságnak nem feladata meghatározni, miként jelöli a cég az import felhasználását, de példaként említett más vállalkozásokat, amelyek a termék csomagolásán tömegszázalékban tüntetik föl a külföldről behozott alapanyag arányát.

Az ügyész az ítélet megalapozatlanságára hivatkozva nyújtott be fellebbezést. Az első- és másodrendű vádlott védője pedig felmentés érdekében fellebbezett, így került a Csongrád Megyei Bíróság elé az ügy.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását