2024. április 25. - Márk

Nem fenyegeti grúz menekülthullám Közép-Európát

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) szerint nem fenyegeti grúz menekülthullám Közép-Európát, a Dél-Oszétiát elhagyók Grúzián belül telepednek majd le - mondta Szobolits Andrea, a főbiztosság regionális képviseletének munkatársa szerdán az MTI-nek a
2008. augusztus 13. szerda 10:06 - Hírextra

"Mindeddig az UNHCR nem tapasztalt nagyarányú menekült-kiáramlást Grúziából. A konfliktus miatt otthonaikat elhagyó emberek az országon belül, más régiókban keresnek úgynevezett belső menedéket. Most, hogy a harcok befejeződtek, nagyon valószínűtlen, hogy grúz menekültek induljanak el Közép-Európa irányába" - mondta Szobolits Andrea a Civil Szigeten nyilatkozva.
2008 első hét hónapjában egyébként összesen 91 grúz állampolgár kért menedéket Magyarországon, és egy grúz állampolgár kapott menekültstátuszt - tette hozzá.

Legutóbb hétfőn érkeztek grúzok Magyarországra, négy nappal a dél-oszétiai háború kirobbanása után. Az öt grúz illegálisan próbálta meg átlépni a határt, a határrendészet járőrei fogták el őket.
A grúz és a dél-oszét erők között csütörtökről péntekre virradóra törtek ki ismét heves harcok, amelyekbe Oroszország is bekapcsolódott.

Grúzia vasárnap közölte, hogy kész az azonnali tárgyalásra Moszkvával az ellenségeskedés befejezéséről, katonái tűzszüneti parancsok kaptak és kivonultak a konfliktusövezetből.
Dmitrij Medvegyev orosz államfő kedden jelentette be, hogy Oroszország befejezte grúziai békefenntartó hadműveletét és egyben ideiglenes fegyverszünetet hirdetett. Az orosz elnök szerint országa elérte minden célját, megvalósította a békefenntartó misszió mandátumát: helyreállította a status quót, megvédte a rendet és a Dél-Oszétiában élő orosz állampolgárokat.
Az ENSZ menekültügyi főbiztossága százezerre teszi a fegyveres konfliktus miatt otthonukból elmenekülni kényszerülők számát.

A Szovjetunió felbomlásának idején az éledő grúz nacionalizmusra hivatkozva Dél-Oszétia vezetői bejelentették, hogy külön akarnak válni Grúziától, és - egyesülve Észak-Oszétiával - Oroszországhoz akarnak tartozni. Rövid, de heves harcok után Dél-Oszétia gyakorlatilag elszakadt Grúziától, noha nemzetközi jogi szempontból senki nem ismeri el önállóságát, még legfőbb támogatója, Moszkva sem.

Az 1992-ben megkötött tűzszüneti megállapodás értelmében orosz-grúz-oszét békefenntartó erők őrzik a felek között meghúzott tűzszüneti vonalat.
Mihail Szaakasvili grúz elnök, aki szeretné, ha országa csatlakozhatna a NATO-hoz, legfőbb céljai között tartja számon a szakadár területek visszaterelését Tbiliszi fennhatósága alá.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását