2024. április 19. - Emma

Melyik zenéhez milyen bor megy?

A zene befolyásolja, hogy milyennek érezzük a bort, ebből következőn különféle zenékhez különféle borok valók - állítják brit kutatók.
2008. május 16. péntek 08:16 - Hírextra
Az Edinburgh-i Egyetem pszichológusai egy chilei bortermelő céggel együttműködve vizsgálódtak, és arra jutottak, hogy a különböző zenék az agy más-más területét aktiválják, és ennek függvényében ízlik másként ugyanaz a bor más-más zenét hallgatva hozzá.

A kutatók ajánlása szerint keményebb zenére - Jimi Hendrix vagy a Rolling Stones muzsikájához - Cabernet Sauvignon "csúszik" a legjobban, de klasszikus művek között is akadnak ehhez a borhoz passzolók, például a Carmina Burana erőteljes részei. A pszichológusok méricskélése szerint ezt a bort 60 százalékkal érzi erősebbnek, ízgazdagabbnak iszogatója, ha ilyen zenét hallgat hozzá, mint ha semmilyet, azaz csendet.

Chardonnay-hoz amúgy Robbie Williams, Tina Turner vagy Kylie Minogue egyes dalai mennek, a Merlot borfajta Otis Reddinghez passzol.

A "zenebora" kutatgatás Aurelio Montes chilei borász ötlete volt, aki egyébként gregorián zenét "hallgattat" boraival, hogy finomabban érjenek. Szerinte ugyanis a finom rezgés, melyet ez a muzsika kelt, javítja a bor minőségét.

Egy brit bormagazin - a Wine and Spirit - szerkesztője szerint eljöhet a kor, amikor egy rangos étteremben az ét- és itallap mellé már zenelapot is adnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását