2024. április 29. - Péter

Sándor napi balatoni bormustra

A Balatoni Borrégió legjelentősebb tavaszi borbemutatóját, a Sándor Napi Bormustrát március 18-án tartják Tapolcán, ahol a régió legjobb-, főként a Pinot családhoz tartozó boraival ismerkedhetnek szakértők, érdeklődők.
2008. március 14. péntek 16:57 - Hírextra
Az idén negyedik alkalommal megrendezett nyilvános bormustra március 18-án 17 órakor kezdődik a tapolcai Városi Művelődési Központban, ahol a hat borvidékből álló Balatoni Borrégió termelői a legjobb boraikat sorakozatják fel - tájékoztatta Májer János, a rendezésben résztvevő Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója az MTI-t pénteken.

A rendezvényre elsősorban a szőlészeket, borászokat, borkereskedelemmel foglalkozókat, a bort a gasztronómiában és a turizmusban felhasználó szakembereket várják, de szívesen látják a különleges minőséget kereső borkedvelőket is.

Az idei rendezvény főszereplői a Pinot családhoz tartozó borok. Közülük is kiemelkedik a világ más tájain Pinot gris, Burgunder blauer, Pinot franc gris vagy Pinot grigio néven is ismert Szürkebarát. A régióban ez a fajta főleg a Badacsonyi Borvidékhez kötődik, de a balatoni térség más részein is kiváló borokat ad.

Másik, egyre fontosabb fajtája a térségnek a Pinot noir, más néven Kék kisburgundi is, amelyet Pineau noir, Blauer Burgunder és Spätburgunder nevekkel is illetnek. Ez a fajta ma már a régiónak korábban inkább fehérborosként ismert vidékein is megtalálható, színesítve a kínálatot. A Pinot család harmadik tagja, a Pinot blanc, népszerű hazai nevén a Fehér kisburgundi, Burgunder weisser vagy Pinot bianco néven is ismert. Ezt a szőlőfajtáját még igen kis területeken, de kiváló minőségben termelik a régióban.

A bormustra szakmai eszmecserével és a borokhoz illő vacsorával zárul bio-szürkemarhapörkölttel és harcsapaprikással.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását