2024. április 28. - Valéria

Ütköző galaxisok

Kölcsönható galaxisok páratlan galériáját állították össze a Hubble Űrtávcső pályára állításának 18. évfordulóján: ütköző galaxisok formagazdag struktúrái, torz és gyűrű alakú csillagvárosok, szétrepülő árapálycsóvák az Univerzum mélységeiben. A csillagás
2008. május 15. csütörtök 07:16 - Hírextra

Ez azonban nincs mindig így, mert egymás közelébe kerülő galaxisok akár össze is olvadhatnak, miközben furcsábbnál furcsább formákat hoznak létre. Egy-egy ilyen ütközés során a fellépő perturbációk miatt hihetetlen mértékű csillagkeletkezés indulhat be rövid időn belül, aminek következményeként fiatal csillaghalmazok sokasága alakulhat ki. Emellett a galaxisok alakja eltorzul, sokszor pedig csillagáramok dobódnak ki a fellépő árapály hatások miatt. A Hubble Űrteleszkóp 18. születésnapja alkalmából mindeddig páratlanul részletes képgalériát állítottak össze 59 ütköző galaxisról.

A képek segítségével pillantást nyerhetünk az ütközések különböző szakaszaiba, az érintkezés kezdetétől egészen a kölcsönhatás után több millió évvel későbbi állapotokig. A most nyilvánosságra hozott 59 kép közül kiválasztottuk az általunk legszebbnek ítélt 20 felvételt, míg az összes kép megtekinthető a Hubble honlapján. Az alábbiakban bemutatott felvételekre klikkentve a legnagyobb felbontású változat jelenik meg, melyek bámulatba ejtő részletességgel mutatják meg a galaxisok finomszerkezetét.

Forrás: hirek.csillagaszat.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását