2024. május 6. - Ivett, Frida

Minden közintézményben kötelező lesz a cigány nyelvek ismerete

Öt éven belül az összes magyarországi közintézményben lennie kell olyan munkatársnak, aki beszéli a beás és a romani nyelvet; a két cigány nyelv használatának kiterjesztéséről törvényjavaslatot nyújt be a kormány - mondta Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki
2008. május 15. csütörtök 17:15 - Hírextra

Elvben minden intézményben szükség lesz olyan munkatársakra, akik beszélik a beás, illetve a romani nyelvet. A gyakorlatban ott lesz először erre szükség, ahol a két nyelv közül valamelyiket beszélők szolgáltatást akarnak igénybe venni, vagy ügyet akarnak intézni. Öt éven belül már döntően az összes közintézményben lesz ilyen munkatárs - fejtette ki Gémesi Ferenc.

A nyelvhasználat kiterjesztése az oktatás, illetve a közigazgatás terén évi ötvenmillió forintos plusz költséget jelent. Az igazságügyben a jelenlegi évi 250 milliós forrásnál várhatóan nem lesz többre szükség. Érdemben tehát félszáz milliót kell a költségvetésben az első évben hozzátenni a jelenlegi kiadásokhoz.

A szakállamtitkár elmondta, a törvény nem határozza majd meg, hogy egy intézményben hány beás és romani nyelvet beszélőnek kell dolgoznia. Gémesi Ferenc kiemelte: a romani nyelv esetében Magyarország azt is szeretné elérni, hogy önálló rádió- és televízióműsor induljon a nyelven a digitális átállás után.

Mint elhangzott, a nyelvhasználat kérdése szorosan összefügg az integrációval. A döntésben az is szerepet játszik, hogy segítsék a roma foglalkoztatottság növekedését.

A kormány a tervek szerint a jövő hét péntekig benyújtja a parlament elé a javaslatot, amelyet akár már idén elfogadhat az Országgyűlés. A kisebbségi nyelvhasználat kiterjesztéséhez nem kell törvényt módosítani, hiszen a kisebbségi törvény és a közigazgatási eljárásról szóló törvény jelenleg is lehetővé teszi a kisebbségi nyelvhasználatot.

Magyarország 1992-ben az elsők között csatlakozott a regionális és kisebbségi nyelvek chartájához. Az első Gyurcsány-kormány idején merült fel, hogy a korábban vállaltakhoz képest további vállalást kellene tenni a roma nyelvek tekintetében - emlékeztetett Gémesi Ferenc.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását