2024. április 26. - Ervin

Két-háromezer éves vázákat láthatunk

Két-háromezer éves, görög és etruszk vázákat bemutató kiállítás nyílt csütörtökön Egerben, a Dobó István Vármúzeumban. Az összesen 102 műtárgy a franciaországi Nantes múzeumából érkezett Egerbe, a kincsek bemutatását a Magyar Állam 70 millió forint értékű
2008. május 15. csütörtök 17:11 - Hírextra

Mint azt Marie-Héléne Santrot, a nantes-i Dobrée múzeum muzeológusa a tárlat megnyitóján elmondta, intézményükben immár a XIX. század óta gyűjtik az antik-mediterrán kultúrkör kerámia emlékeit. Ma már 300 vázát tartalmazó kollekcióval rendelkeznek, amelyekhez hagyatékok és adományok révén jutott hozzá az intézmény, emellett a francia állam tulajdonát képező műkincseket is őriznek letétként.

Az egri tárlat kialakításakor arra törekedtek, hogy bemutassák az ókori görög és etruszk vázafestés különböző technikáit. Ugyanakkor korok és helyszínek szerint is tematizálták az anyagot; a kiállítás első részében a krisztus előtti 8-7. század korinthoszi, ettúriai munkáit tekinthetik meg a látogatók.
A következő rész az időszámításunk előtti 5-4. századhoz, vagyis Athén fénykorához kötődik, végül azt mutatják be, hogy miként terjedt el a vázafestés művészete Dél-Itáliában - ismertette a kiállítás tematikáját a muzeológus. Hozzátette: az volt a céljuk, hogy olyan vázákat állítsanak ki, amelyek illusztrálják az ókori görög mitológia isteneinek és héroszainak cselekedeteit.

A két intézmény kapcsolatának előzménye, hogy 1992-ben testvérmegyei szerződést írt alá a Heves Megyei Önkormányzat a nantes-i székhelyű Loire-Atlantique megye önkormányzatával. A tárlat november 2-ig látható az egri vár Dobó bástyájának kiállítótermében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását