2024. április 20. - Tivadar

Két rendőrt felmentettek

Két rendőrt felmentett, egyet próbára bocsátott jogerősen a 2006 őszi budapesti zavargások miatt indult két büntetőeljárásban a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön.
2008. május 15. csütörtök 16:20 - Hírextra

A határozatok szóbeli indoklásában elhangzott, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a sértettekkel rendkívül durván bánó személyek az eljárás során ismeretlenek maradtak és a bíróság csak azoknak a büntetőjogi felelősségéről dönthet, akiket az ügyészség megvádol.

Három év próbára bocsátotta hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt a tábla G. Sándort, aki az eljárás adatai szerint egyszer, kis erővel oldalba rúgta a földön fekvő sértettet.

Az eset 2006. október 23-án délután a Nyugati pályaudvarnál történt.

A sértettet az eljárás során ismeretlenül maradt rendőrök lefogták, földre teperték, s legalább kétszer megütötték. Ekkor a vádlott - védekezése szerint futva - odaérkezett, nem tudott megállni és a lábának helyet keresve érhette el a földön fekvő oldalát.

A tábla szerint a vádlott terhére az eset kapcsán ez az egyetlen mozzanat róható.

Ezután ismeretlenül maradt rendőrök többször megütötték a sértettet és a kezénél, lábánál fogva durván végighúzták az úttesten.

Az eset egyetlen vádlottját - akit négy hónap rendőri szolgálat után, tömegoszlatásra vonatkozó kiképzés nélkül vezényeltek ki a Nyugatihoz - ez év januárjában a Fővárosi Bíróság három év próbára bocsátotta. Ez ellen fellebbezett az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása érdekében, ám a tábla helyben hagyta és jogerőre emelte az elsőfokú ítéletet. Az ügyészség korábban könnyű testi sértéssel is vádolta a rendőrt, ám abban a vádpontban már első fokon jogerős felmentő rendelkezés született.

A másik ügyben három rendőrt vádoltak meg 2006. szeptember 19-ről 20-ra virradóra történt elfogás kapcsán.

A sértett a József körút és a Baross utca kereszteződésében kövekkel, üvegekkel dobálta a rendőröket, mire ismeretlenül maradt rendőrök földre vitték és a fején, a testén ütötték, rúgták. Az egyik vádlott volt, aki elfogáskor megragadta a sértettet, a másik kettő pedig megbilincselte.
A Fővárosi Bíróság ebben az ügyben első fokon januárban mindhárom vádlottat felmentette, az egyik fellebbezések hiányában jogerőre emelkedett, a másik kettő ügyében csütörtökön másodfokon hirdetett jogerős felmentő határozatot a tábla.

A súlyos bántalmazásokat ebben az ügyben is ismeretlenül maradt rendőrök követték el. A sértettet viszont hivatalos személy elleni csoportosan, felfegyverkezve elkövetett erőszak miatt egy másik eljárásban első fokon nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, jelenleg a másodfokú eljárás van folyamatban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását