2024. május 2. - Zsigmond

Aggódnak az önkormányzati vezetők

Aggodalmát fejezte ki a Békés Megyei Önkormányzat elnöke és Békéscsaba polgármestere a szarvasi központú Tessedik Sámuel Főiskola és a gödöllői székhelyű Szent István Egyetem tervezett integrációja miatt; az erről szóló közleményét a két fideszes önkormán
2008. május 15. csütörtök 12:24 - Hírextra

A Domokos László és Vantara Gyula által jegyzett levél tanúsága szerint "derült égből a villámcsapásként" érte őket a hír, hogy a főiskola szenátusa a napokban döntött arról: integrálódik a Szent István Egyetemhez.

A két önkormányzati vezető a tervezett integrációt valójában beolvadásként értelmezi.
"Tudjuk, hogy a Gyurcsány kormány politikája ellehetetleníti a felsőoktatást, de egy ilyen lépést alaposabb társadalmi egyeztetésnek és konszenzusnak kell kísérnie" - fogalmazott a két politikus.
Szerintük az esetleges beolvadás eredménye nem látható, és azt a kérdést kell feltenni, hogy miért jó ez Békés megyének és Békéscsabának.

A Tessedik Sámuel Főiskola rektora az integrációs döntésről szólva május 7-én arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy az ország 72 felsőoktatási intézményében folyamatosan csökken a hallgatók létszáma, és szerinte ez indokolta a szenátus döntését. Puskás János hozzátette: az integráció eredményeként a mostani főiskola három karán tanuló diákok könnyebben férhetnek hozzá a mesterképzést is kínáló szakokhoz.

A Tessedik főiskola jelenleg három telephelyen, Szarvason, Békéscsabán és Gyulán folytat képzéseket, egyebek között mezőgazdasági és vízgazdálkodási, pedagógiai és egészségügyi témakörben. Az idei esztendőben a jelentkezők száma az elmúlt évhez képest mintegy 19 százalékkal csökkent, ami azt jelenti, hogy a főiskolán a hallgatói létszám 4.800-ról 3.900-ra mérséklődik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását