2024. április 27. - Zita

A műsorvezető eddig titkolt betegségéről beszélt

Már gyermekkorában diagnosztizálták, de csak most beszélt róla először a nyilvánosság előtt. Gyermekeknél, felnőtteknél egyaránt jelentkezhet a lisztérzékenység. Európában és Magyarországon a lakosok 1 százaléka lisztérzékeny, és sokuk nem is tud róla, hi
2008. május 15. csütörtök 13:09 - Hírextra
- Még egészen kicsi voltam, 5-6 éves koromban derült ki, hogy liszt- ill. gluténérzékeny vagyok. A családban más nem volt érzékeny, anyukám sem, de mivel egy genetikailag örökölt betegségről van szó, félő volt, hogy a lányaim örökölhetik. Biztos sokaknak elképzelhetetlen, de ha szeretnék enni egy kiflit, én ezt nem tehetem meg. Teljesen más az étrendünk, gyakorlatilag az egész család gluténmentes diétán van. Főzelékeket, palacsintát és egyéb ételeket mindent úgy főz a feleségem, hogy én is megehessem. Régebben nagyon nehéz volt megfelelő ételeket találni, manapság ez azért könnyebb, viszont nagyon drága és támogatást sem kapunk – mesélte Szujó Zoltán műsorvezető.

A lisztérzékenység genetikailag kódolt, örökölhető betegség. Bármelyik életkorban megjelenhet, előjöhet, ha valaki hordozza a hibás gént. Valamilyen nagy hatás is előhozhatja, akár stressz, vagy szülés.

- A gasztroenterológus tud segíteni, ha diagnosztizálják a lisztérzékenységet. Ezt az egész életen át tartó intoleranciát a gluténnek nevezett összetett fehérje okozza, melyet a búza-, árpa-, tönköly- durum- és a rozsliszt is tartalmaz A glutént nem tudja megemészteni a beteg, és a bélbolyhok sérülnek, elpusztulnak, ennek következtében hasfájás, emésztési problémák jelentkeznek. Van, hogy a tünetek már 10 éve jelentkeztek, de sokszor nem jönnek rá az orvosok sem, hogy a panaszok hátterében a lisztérzékenység áll. Tünetei: krónikus hasmenés, halványszínű és zsírfényű emésztetlen széklet, ritkán székrekedés, hasi fájdalom. Felfúvódás, fokozott bélgáztermelődés, mivel a bélfal nyálkahártyájában lévő bélbolyhok tönkremennek, emiatt a tápanyagok nem tudnak rendesen felszívódni. A csecsemőknél fejlődési rendellenességet, súlygyarapodási és növekedési zavart, felnőtteknél fogyást, gyengeséget, fejfájást, hajhullást, bőrkiütést, csontritkulást, vashiányt okoz, nőknél menstruációs zavarok és meddőség is felléphet – mondta Dr. Dabausné Székelyhidi Júlianna, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületének budapesti csoportvezetője.

A lisztérzékeny betegeknek egész életük folyamán szigorúan be kell tartani a gluténmentes étrendet. A glutén távoltartásával a bél nyálkahártyája regenerálódik, a lisztérzékeny ember egészséges életet élhet, a diétán kívül egyéb kezelésre nem szorul.
Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását