2024. április 26. - Ervin

A Magas Vérnyomás Világnapja

Május 17. a Magas Vérnyomás Világnapja a Hipertónia Világszervezet 2005-ös kezdeményezésére. Ezzel kívánják felhívni a lakosság figyelmét a sokszor rejtve maradó kór veszélyeire, a megelőzés fontosságára és lehetőségeire, a betegség kezelésének módozatair
2008. május 15. csütörtök 16:43 - Hírextra

A magas vérnyomás (hipertónia) a legelterjedtebb krónikus betegség, amelytől világszerte egymilliárd ember szenved, s számuk 2025-re meghaladhatja a másfél milliárdot. A probléma nem csak a fejlett országok mind túlsúlyosabb lakosságának körében tapasztalható, a betegség afrikai országokban is terjed. A hipertóniát gyakran nevezik csendes gyilkosnak, mivel az egészségi állapotra gyakorolt negatív hatásai rendszerint a betegség késői stádiumaiban jelentkeznek.

Az elhanyagolt hipertónia egyike a szívizominfarktus és az agyi érkatasztrófák (stroke) legfontosabb okainak, de komoly szerepe van a vesebetegségek, a vakság, sőt a demencia kialakulásában is.
Magas vérnyomás betegségről ismételten 140/90 higanymilliméter felett mért vérnyomás esetén beszélünk. A hipertónia évente világszerte nyolcmillió ember életét követeli, az agyi katasztrófák 54, a szívbetegség-eredetű halálozás 47 százaléka írható rovására. Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik az első számú halál-, megbetegedési és rokkantsági okot, minden második magyar halálért ezek tehetők felelőssé. A szív- és érrendszeri betegségeknek legalább a fele magas vérnyomás következménye. Hazánkban minden negyedik felnőttnek magas a vérnyomása, s a fiatalok között is egyre gyakoribb ez a kórkép.

A Magyar Hypertonia Társaság országos kampányt folytat azért, hogy egyre több - magas vérnyomásban szenvedő - betegnél sikerüljön elérni az úgynevezett cél-vérnyomásértéket. 2005 őszén indították az "Éljen 140/90 alatt" elnevezésű programot, amely immár új elnevezéssel, "Tartsa 140/90 alatt" alatt fut, s eredményeként a felére csökkent a nem kezelt hipertóniások száma. (Otthoni vérnyomásmérésnél egyébként már a 135/85Hgmm is magas értéket jelent.)

A hipertóniáról ma már sokat tud az orvostudomány, ennek ellenére nem gyógyítható, tehát egy életre szól. Ha a 140/90-es határérték bármelyikénél többet jelez a mérőműszer, azonnali és rendszerint életfogytig tartó gyógyszeres kezelésre van szükség. Meglehet, hogy az életen át tartó gyógyszerszedést a jövőben évente néhány injekcióval ki lehet majd váltani - ha nem is mindegyik betegnél -, erre vonatkozó ígéretes eredményekről számoltak be nemrég svájci kutatók.

A május 17-i világnapon, szombaton a Magyar Hypertonia Társaság is csatlakozik a nemzetközi kezdeményezéshez, s egy gyógyszercég támogatásával ingyenes szűréseket végeznek a főváros hét legforgalmasabb helyén (Batthyány tér, Blaha Lujza tér, Deák tér, Moszkva tér, Nyugati tér, Örs vezér tér, Móricz Zsigmond körtér).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását