2022. december 10. - Judit

Előre a természettudományokért!

Nagyívű országos médiakampány indul a természettudományok népszerűsítéséért - olvasható az ELKH által hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményben.
2022. február 7. hétfő 15:26 - HírExtra

Mint írják, a Csillagok alatt - országos természettudományi ismeretterjesztő médiakampány című, márciusban induló projekt részeként minden héten új videós tartalmak válnak elérhetővé, amelyek a legújabb kutatási eredményeket, az országban működő csillagászati bemutatóhelyeket és az aktuális égi jelenségeket mutatják be közérthető és szórakoztató formában. A projekt lebonyolítói között egyaránt szerepelnek aktív kutató és műkedvelő csillagászok is, ami elősegíti a szakmai és társadalmi célok hatékony elérését.
    
"A csillagászat fantasztikus előnye, hogy legújabb eredményeit széles körben kevesen értik, ugyanakkor a tudományos kérdései szinte mégis mindenkit érdekelnek. Fekete lyukak, exobolygók, élet az univerzumban, a Mars jelene és jövője: csupán néhány a számtalan örökzöld téma közül, ami felkelti a nagyközönség érdeklődését" - idézi a közlemény Kiss László Széchenyi-díjas csillagászt, a CSFK főigazgatóját és egyben a program szakmai vezetőjét.
    
A tájékoztatás szerint immáron harmadik alkalommal szervezik meg az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű megmozdulást, amelynek részeként augusztus 5. és 14. között országszerte több mint ötven helyszínen várják az érdeklődőket csillagászati bemutatókkal, népszerűsítve a természet és a tudományok szépségét és az égbolt közös fürkészésének élményét.
     
Az ismeretterjesztő projektben a Vándorcsillagok című riportműsor révén nagy hangsúlyt kap majd a hazai amatőr csillagászat bemutatása. A program egyik kiemelt célcsoportját az észlelő csillagászattal aktívan foglalkozó amatőr csillagászok és asztrofotósok jelentik, ugyanakkor a projekt részeként megvalósuló események és készülő tartalmak a lehető legszélesebb nagyközönséget szólítják meg - emlékeztet a közlemény.
     
Az amatőr csillagászati csoportok tevékenységének bemutatása jelentős mozgósító erővel bír, ezért többek között rendszeres és nyilvános távcsöves bemutatókat szerveznek majd, továbbá a közösségi tudományos megfigyelés (Citizen Science) módszerét alkalmazó programokat indítanak. Ezenfelül külön riportsorozat készül majd a hazai csillagászat veteránjaival, amelyből megismerhető lesz a szakma és a közösség fejlődéstörténete az 1950-es évek elejétől napjainkig.
    
A Csillagok alatt - országos természettudományi ismeretterjesztő médiakampány című projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) finanszírozásával valósul meg a Mecenatúra 2021 felhívás keretében - áll az összegzésben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását