2024. május 2. - Zsigmond

Bajban vannak az óriáspingvinek

Az Antarktisz közelében élő óriáspingvinek - más néven királypingvinek - a globális felmelegedés miatt a kihalás felé araszolhatnak - állítja egy új kutatás.A nagytestű madarak populációi az indiai-óceáni Crozet-szigetvilág Possession-szigetén a tengeri h
2008. február 12. kedd 16:16 - Hírextra
kutatók felcímkéztek egy óriáspingvin-kolóniát és kilenc éven át figyelték a madarakat, miközben mérték a tenger felszíni hőmérsékleteit is.

Yvon Le Maho kutató elmondta, azt akarták megvizsgálni, milyen hatással van a klímaváltozás a pingvinek szaporodására és túlélésére. Mivel az óriáspingvinek a tápláléklánc tetején helyezkednek el, különösen érzékenyek az időjárási változásokra. Még a halak és tintahalak számában bekövetkező kisebb eltolódás is nagy hatással lehet a pingvinek populációjára. Az utóbbi években az állatok számos zsákmányállata elpusztult, vagy elvándorolt az óceánok melegedésével, ami az ezen állatok táplálékául szolgáló algákat is érintette.

A melegedő hőmérsékletek emellett arra kényszerítik a halakat, hogy a szigettől távolabbi, hideg vizekbe ússzanak, ezzel a pingvineknek nagyobb távolságokat kell megtenniük a vadászathoz. Az otthontó távol töltött hosszabb időszak redukálja az utódok etetését - mutatták ki a kutatók. Azon évek folyamán, mikor a tengerek melegednek, a pingvinek nem szaporodnak sikeresen. A tengeri jég szélénél - ahol a kifejlett pingvinek a tél folyamán táplálékot keresnek - egy mindössze 0,26 fokos emelkedés két évvel később 9 százalékos csökkenést idézett elő a populációban.

Le Maho szerint ezen hőmérséklet-érzékenység nagy valószínűséggel problémákat okoz majd a pingvinpopulációknak, mivel a klímakutatók 0,4 fokos emelkedést jósolnak az Antarktisz körüli óceánokban az elkövetkező 20 évben. William Fraser ökológus elmondta, "itt egy másik faj - mint a jegesmedve a Sarkkörön és az Adélie-pingvin az Antarktiszon - , melyről valamikor azt hittük zavartalanul él. Mivel ezen állatok igen távol élnek az emberektől, hogy gyakran nem vesszük észre, milyen érzékenyek az olyan emberi behatásokra, mint a klímaváltozás".

Ron Swaisgood biológus szintén a jegesmedvék harcához hasonlította az óriáspingvinek helyzetét. "A jegesmedvék a fókák utáni kutatás folyamán barangolnak a jégen, ám a tengeri jég eltűnőben van. A tengeri jég hiánya azt jelenti, hogy a jegesmedvék nem fognak hozzáférni elsődleges zsákmányukhoz. A pingvinek hasonló szituációban lévő helyzete rámutat a probléma globalitására".
Forrás: hirado.hu/National Geographic
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását