2024. április 28. - Valéria

Világörökségi nap a Fertő-tájon

A Fertő-táj természeti és épített értékeinek megismertetésére és népszerűsítésére szombaton rendezik meg a világörökség napját a térség településein - közölte a szervező Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke a programot beharangozó sajtót
2008. május 14. szerda 18:42 - Hírextra

Ivanics Ferenc elmondta: május 17-ét azért választották a rendezvény időpontjául, mert éppen a hétvégén lesz öt éve, hogy megkapták a diplomát, amely a Fertő-táj világörökség részévé nyilvánítását és a kitűntető cím elnyerését dokumentálja.

Tájékoztatása szerint a Fertő-vidékhez tartozó községek mindegyike kínál értékes látnivalót és szórakoztató programot gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Nagycenk egyebek között a Széchenyi Emlékmúzeumba, Fertőrákos a Püspöki kastélyba, Fertőd az Esterházy-kastélyba hívja az érdeklődőket. A múzeumlátogatások mindenütt ingyenesek csakúgy, mint a Nagycenkről induló utazás a Múzeumvasúton.

A fertőhomoki tájházban szalma- és kosárfonásra tanítják a gyerekeket, a sarródi tájházban kipróbálhatják a jegykendő-készítést és a sássodrást. A nagycenki aszfaltrajz-versenyen világörökségi motívumokat vár a zsűri a vetélkedő résztvevőitől, Hegykőn pedig népművészeti tárgyak felismerésében versenghetnek a vállalkozó kedvűek. A nap végén Fertődön nyereményt sorsolnak ki azok között, akik legalább három helyszínt felkerestek.

Az egyesület elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte a civilek kezdeményező készségét és a települések összefogását a közös siker érdekében. Hozzátette: a vendéglősök is csatlakoztak, és gasztronómiai különlegességekkel, helyi specialitásokkal igyekeznek majd emlékezetessé tenni a világörökség napját az ott élők és a Fertő-vidéket felkereső látogatók számára.

A Fertő tavat és környékét, mint kultúrtájat 2001 decemberében vette fel a világörökség listára az UNESCO Világörökség Bizottsága Magyarország és Ausztria közös javaslatára. A diploma átadására 2003. május 18-án került sor Fertődön.

A világörökségi napot szervező egyesület fő feladatának tartja a Fertő vidék értékeinek, hagyományainak őrzését, s olyan programok rendezését, kiadványok megjelentetését, amelyek a világörökség-tudat elmélyítését segítik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását