2024. április 28. - Valéria

Szarvasgomba-majális készül

Az első szarvasgomba-majálisra invitálják a különlegességekre fogékony publikumot pénteken a Magyar Szarvasgombász Szövetség üllői telepére - közölte a szervezet elnöke szerdán az MTI-vel.
2008. május 14. szerda 18:46 - Hírextra
Brandt Sára elmondta, hogy a föld alatt megbújó, a természetben fellelhető szarvasgombát különleges fűszerként tartják számon, és igen drágán mérik: kilójáért 80 ezer forintot is elkérnek. Mégsem luxuscikk, hiszen lereszelve néhány deka is elég belőle a különféle ételek "megbolondítására" - például ínyenceknek való rántotta varázsolható belőle.

A szakember szerint a szarvasgombát nehéz megtalálni az erdőkben, ezért idomított kutyákkal kerestetik meg ezt a különleges gombát. Borsos ára miatt egyre többen adják a fejüket szarvasgomba-keresésre, emiatt a természetes élőhelyeket a vészes ritkulás fenyegeti. Ezért is lehet hasznos - a majálison is megismerhető - mesterséges szarvasgomba-ültetvény, amely egy új mezőgazdasági ágazattá nőheti ki magát. Jelenleg már 20-30 hektáron termesztenek tölgyfával vagy mogyoróbokorral együtt a gyökérzettel szimbiózist alkotó szarvasgombát, a legnagyobb ültetvény Tolna megyében található.

A majálison szarvasgombás ételek kóstolójára is sor kerül. Itt mutatkozik be az Európában csak nálunk élő, az akáccal szimbiózist alkotó homoki szarvasgomba, amelyet az édességek ízesítésére használnak a cukrászok. A szarvasgombával "feljavított" somlói galuska például igazi fennséges desszert - hívta fel a figyelmet Brandt Sára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását