2024. április 19. - Emma

Szilvásy kész egyeztetni

Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter kész eszmecserét folytatni az ellenzéki pártokkal és az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságával, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok pártpolitikai nyomástól men
2008. május 14. szerda 19:37 - Hírextra

Az ügy előzménye, hogy Szabó Máté általános ombudsman a titkosszolgálatokról szóló törvény módosítását javasolta, mert szerinte a kontrollra jelenleg hivatott intézmények csak korlátozottan alkalmasak a nemzetbiztonsági szolgálatok külső ellenőrzésére.

Simicskó István, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságnak elnöke erre reagálva az MTI-nek azt mondta: nem elsősorban a törvénnyel van baj, sokkal inkább a kormány hozzáállása nem kielégítő. "Úgy tűnik, a törvényt félreértelmezték, vagy túlzott mértékben kiterjesztették a kormányzat lehetőségeit e területen" - fogalmazott a politikus.

Szilvásy György szerdán közleményben utasította vissza Simicskó István szavait. Mint írta, "a Fidesz-KDNP sorozatos rágalmai a nemzetbiztonsági szolgálatok lejáratására és megbénítására irányulnak, holott az érdemi munkában nem hajlandók részt venni".

Emlékeztetett rá: 1998 és 2002 között az akkori ellenzéknek "nem volt problémája a nemzetbiztonsági törvény garanciarendszerével, a nemzetbiztonsági törvényben leírt eljárási rendekkel, a kétharmados, sőt, konszenzussal elfogadott törvény egyéb rendelkezéseivel".
Mint írta, eddig az volt a közfelfogás, hogy a nemzetbiztonsági törvény megfelel a modern követelményeknek, "de az utóbbi hetekben mégis az derült ki, hogy ez nem teljesen egyértelmű a Fidesz-KDNP politikusai számára".

Hozzátette: a minősített országgyűlési szavazattöbbséget igénylő, a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosítását már többször kezdeményezte a kormány a jelenlegi ciklusban is, azonban a konszenzus hiányában ezek nem valósultak meg. A tárca nélküli miniszter április 22-én bejelentette, hogy a kormány kész arra, hogy a törvény bármilyen módosításáról tárgyaljanak.

"Azóta egyetlen párt képviselője, szakértője sem élt ezzel a felajánlással" - fűzte hozzá.
Mint írta, ennek ellenére nyitott minden olyan javaslat érdemi áttekintésére, amely a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenységének továbbfejlesztéséhez, megújításához kapcsolódik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását