2024. május 5. - Györgyi

Készül az új egészségügyi koncepció

A június 30-ig elkészülő egészségbiztosítási koncepció fő célja a rendszer hatékonyabb működése, a minőségi betegellátás finanszírozása, valamint a biztonságosabb betegellátás megteremtése - mondta az egészségügyi miniszter a szerdai budapesti kormányszóv
2008. május 14. szerda 18:50 - Hírextra
Székely Tamás hozzátette: a kabinet elfogadta azt az egészségbiztosítási koncepcióról és az intézkedési tervről szóló határozatot, amely felhatalmazást ad a tárcavezetőnek, de egyben utasítja is a komplett anyag elkészítésére június 30-ig.

Az egészségügyi miniszter beszámolt arról, hogy a részleteket és a végleges javaslatot a szakmai szervezetetekkel közösen dolgozzák ki, szeptember középére a parlament elé kerülhet az új jogszabály.

Székely Tamás hangsúlyozta: a fejlesztési célok között szerepel a területi egyenlőtlenségek kiegyenlítése, a szolgáltatók rugalmas és felelős gazdálkodási feltételeinek megteremtése és a biztosító szerep megerősítése. Ez utóbbi - mint mondta - azt jelenti, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak nagyobb mozgástere lenne abban, hogy mely egészségügyi szolgáltatókkal köt és bont szerződést, fokozott ellenőrzési joga és ehhez eszközei is lesznek.

A szektorsemlegességgel kapcsolatban kitért arra: mivel ez nagy horderejű változást jelentene, először egy-egy szakterülettel próbálkoznak. Ha ez sikeres, később ki lehet terjeszteni - tette hozzá.

Az Egészségügyi Minisztérium a múlt héten nyújtotta be az Országgyűléshez javaslatát, miszerint hatályát veszti az egészségpénztárakról szóló 2008. évi I. törvény. A javaslat részletes indoklásában olvasható, hogy a törvény hatályon kívül helyezése nyomán visszaáll a jogaszabály elfogadása előtt érvényes társadalombiztosítási rendszer.

Székely Tamás ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, nem vontak vissza minden intézkedést. Példaként említette az intézményi várólistáktra, a betegfogadási listákra vagy az egészségügyi adatok kezelésére vonatkozó szabályokat.

Gyurcsány Ferenc a múlt héten azért mondta le tervezett izraeli útját, hogy részt vegyen a kormányülésen, amelyen az egészségbiztosítással kapcsolatos koncepció tervezetét vitatták meg.

Kérdésre válaszolva Székely Tamás azt mondta, amint megtudta, hogy az egri kórház főorvosai beszélni szeretnének vele, kérte kollégáit, hogy egyeztessenek az orvosokkal időpontot.

A Heves Megyei Önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Heves Megyei Markhot Ferenc Kórházat. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek többször is demonstráción tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását