2024. május 2. - Zsigmond

Mongóliáról készít filmet Füredi

Mongóliában forgatja új filmjét Füredi Zoltán dokumentumfilm-rendező; az Entering Heaven munkacímű alkotás egy észak-mongóliai pásztor kezdődő politikai karrierjén, az idei mongóliai parlamenti választások kampányán keresztül igyekszik képet adni az elmúl
2008. május 14. szerda 15:30 - Hírextra

Mint azt Komlósi Orsolya, a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány munkatársa az MTI-nek elmondta, Füredi Zoltán és stábja április végén érkezett Ulánbátorba, a forgatás júliusig tart.
A magyar-lengyel koprodukcióban készülő alkotás különlegessége, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszakban alig készült olyan magyar dokumentumfilm, amely nem magyarországi témát dolgozott fel - hangsúlyozta Komlósi Orsolya.

Tájékoztatása szerint a film előkészítése már 10 évvel ezelőtt elkezdődött, ennek jegyében Füredi Zoltán az elmúlt évtizedben számos olyan munkát készített, amely a mongol helyzetről szól, a magyar-mongol kapcsolatokat dolgozza fel. Példaként említette a Sárga, bátor, teve című alkotást és a Szia Nagyi, jól vagyunk! című filmet. Ezek tulajdonképpen előtanulmányok voltak az Entering Heaven (Belépés a mennyországba) munkacímű filmhez - mutatott rá az alapítvány munkatársa.

A film producere Muhi András, a koproducerek: Kántor László és Radek Stys.


Füredi Zoltán vizuális antropológus: tanár, filmrendező, operatőr, a dokumentumfilmeknek szentelt új fővárosi mozi, a DocuArt Kocsiszín vezetője. Az ELTE Belső-ázsiai Tanszékének elsőéves mongol szakos diákjaként 1992-ben járt először Mongóliában.

Nevéhez fűződik a Vágatlanul (1992), a Busók (1993), a Villanegyed (1997), a Kemse a Király! (1998) és az Északföld (2002) című film is, amelyért Füredi Zoltán a 33. Magyar Filmszemle dokumentumfilmes zsűrijének rendezői-operatőri díját is megkapta, és amelyet számos külföldi fesztiválon is bemutattak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását