2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Jamaicaiak a hajón

A Blue Music sorozat keretében hétfőn este a jamaicai The Skatalites együttes mutatkozik be az A38 Hajón.
2007. november 24. szombat 09:09 - Hírextra

A Blue Music sorozatban elsősorban a táncos-funkos fúziós acid-jazz legjelentősebb képviselői lépnek fel. Az Incognito, a Mezzoforte, a De Phazz és Courtney Pine, Maceo Parker és Sergent Garcia után ezúttal a ska műfajteremtő együttese, a Grammy-díjas Skatalites koncertezik a Hajón.

A Skatalites indulásakor, az 50-es, 60-as évek fordulóján a legkiválóbb jamaicai muzsikusokat gyűjtötte össze, akik egy új műfajt teremtettek. Az elmúlt több mint negyven év alatt a Skatalites jelentős megszakításokkal működött. A zenészei sokfelé megfordultak, és nemcsak a ska, hanem a reggae műfaj születésénél is bábáskodtak.

A Skatalites az ötvenes évek végén a kingstoni hotelekben vendéglátózó kitűnő muzsikusokból alakult, s már a hatvanas évek közepétől hazája legnépszerűbb együttese volt
Létrehozói közül Lloyd Knibb, Doreen Shaffer, Lester Sterling napjainkig az együttes tagja maradt. A zenekarnak a meglehetősen nehéz természetű Don Drummond harsonás volt a szellemi vezére, ő tette világhírűvé a Skatalitest, s neki köszönhetően kerültek lemezeik a listák előkelő helyére. A harsonás azonban nem mindig tudott uralkodni indulatain - egyszer egy időben azért szünetelt a zenekar működése, mert Drummond egy koncert után agyonverte barátnőjét.

Húsz év elteltével, a nyolcvanas évek közepén, a Skatalites újjáalakult, s azóta koncertek ezrein lépett fel, Grammy-jelöléseket gyűjtött be, majd 2004-ben meg is kapta a Grammy-díjat. James Bond filmzenéjüket mindenütt a világon ismerik. A zenekar idén májusban jelentkezett új lemezzel, ennek európai turnéján érinti Budapestet.

Az együttesben Lloyd Knibb dobol, Doreen Shaffer énekel, Lester Sterling és Cedric Brooks: szaxofonon, Vin Gordon harsonán játszik, Devon James gitározik. Ken Stewart a billentyűsök hangszereket kezeli, Kevin Batchelor trombitán, Val Douglas pedig basszusgitáron játszik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását