2024. április 20. - Tivadar

Mentenék a kisiskolákat

Közös nyilatkozatot fogadott el és alapítványt létesített a kisiskolák megmentéséért 22 Tolna megyei kistelepülés polgármestere szerdán Sárszentlőrincen, ahol a megyei közgyűlés elnökének meghívására tartottak megbeszélést.
2008. május 14. szerda 20:44 - Hírextra
Puskás Imre (Fidesz), a megyei közgyűlés elnöke az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: nem csupán iskolai kérdésnek, hanem komoly társadalmi problémának látják a kormány szemléletmódját, amelynek alapján költségvetési, pénzügyi kérdésként kezelik a kistelepülések oktatásának finanszírozását. A kisiskolák sorsa társadalomfilozófiai kérdés - szögezte le.

Értékalapú társadalmat akarunk, amelynek alapja a kisközösségek fenntartása, vagy fogyasztói társadalmat, amelynek a közösségek felszámolása a célja, utóbbihoz szolgál eszközül a kisiskolák megszüntetése - tette hozzá.

Véleménye szerint - s ezt a nyilatkozatban is megfogalmazták - a kormány a költségvetési törvényen keresztül évről évre szigorítja az alapfokú oktatás finanszírozását, ezzel mesterségesen felgyorsítja előbb a kistelepülési, majd a több ezer fős községek iskoláinak megszűnését, és ezen keresztül a falvak lassú elsorvadását.

A nyilatkozatot eljuttatják a miniszterelnöknek, az Országgyűlés elnökének, valamint az oktatási miniszternek.

Puskás Imre arra a kérdésre, hogy helyben mit kívánnak tenni, elmondta: a polgármesterek magányszemélyként alapítványt hoznak létre, amelynek működtetéséhez a bejegyzést követően 20 millió forint támogatást kérnek a megyei közgyűléstől.

Reményeik szerint városi önkormányzatok, magányszemélyek és vállalkozók is csatlakoznak ehhez az áldozatvállaláshoz, amellyel a kisiskolák fenntartását, működését támogatnák pályázatok formájában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását