2024. április 28. - Valéria

Euro 2008: eddig csalódás

Egyelőre elmaradnak a bécsi szállodafoglalások a várakozásoktól, pedig a júniusi, közös osztrák-svájci rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság idejére 1,9 millió külföldi turistára számítanak az alpesi országban.
2008. május 14. szerda 12:10 - Hírextra

Bécsen kívül még Klagenfurtban, Innsbruckban és Salzburgban rendeznek mérkőzéseket. A külföldi futballrajongók közül csak 276 ezernek van jegye valamelyik találkozóra, a többiek kivetítőkön vagy a televízión keresztül követhetik nyomon a meccseket.

A fővárosban elsősorban a négy- és ötcsillagos szállodák vannak gondban az előzetes foglalásokkal, mert azok jóval alatta maradnak a tavalyi kihasználtságnak, legalábbis egyelőre. Az ágazat szakértői szerint a "hiányt" valószínűleg az okozza, hogy a külföldi szurkolók zöme nem engedheti meg magának a borsos árakat, hanem ha teheti, olcsóbb panziókban vagy netán kempingekben húzza meg magát. A szervezők persze erre is gondoltak: például a Vásárközpont fő csarnokában gipszkartonfalakkal elválasztott, háromezer férőhelyes közös szállót alakítottak ki a szurkolóknak. Ott egy éjszaka potom 38 euróba (mintegy kilenc és félezer forintba) kerül majd.
A szállodaipart - úgy tűnik - kétszeresen is hátrányosan érintheti az EURO 2008. A június általában a nemzetközi kongresszusok és tanácskozások fő szezonja, az idénre viszont gyakorlatilag minden rendezvényt lemondtak az Eb miatt.

A másik házigazda-országba, Svájcba ugyancsak hozzávetőleg kétmillió turistát várnak. Ott szintén négy városban lesznek mérkőzések, méghozzá Bázelben, Bernben, Genfben és Zürichben. A svájci kormány nem kevesebb, mint 13 millió eurót áldozott csupán az Eb-vel - részben mint turistalátványossággal - kapcsolatos reklámokra és programokra, az osztrák hozzávetőleg ennek a felét.

Készülnek a kontinensviadalra a két ország hatóságai is. Munkájukba besegítenek majd a német rendőrök is, akik nagy tapasztalatokat szereztek a szélsőséges labdarúgó-huligánokkal való bánásmód terén a 2006-os világbajnokság idején. Svájcban 750 baden-württembergi és hesseni, illetve 250 francia, Ausztriában pedig 850 bajor és észak-rajna-vesztfáliai rendőr fog vendégszerepelni.

Már hozzákezdtek az adatbázisok feltöltéséhez is. Ausztriában mintegy száz név szerepel az ismert hazai rendbontók listáján, Svájcban háromszáz név van betárolva a rendőrségi számítógéprendszerbe.

A bécsi hatóságok naponta 300 huligánt lesznek képesek őrizetbe venni és zárkába dugni. Negyvennyolc rohamkocsi áll majd a rendelkezésükre. A fogdák mellett külön kijózanító központokat is kialakítanak azok számára, akik - csapatuk győzelme feletti örömükben, illetőleg az elszenvedett vereség miatti bánatukban - túlságosan is felöntenek a garatra.

A hadsereg egységei sem maradnak tétlenek az Eb alatt. Svájcban főképpen a közrend fenntartásába és a forgalom irányításába kapcsolódnak be. Mivel a svájci rendőrségnek nincs saját helikoptere, a légi szállításról is a hadsereg fog gondoskodni, sőt szükség esetén csapatszállító járműveket is kölcsönad. Bevetésre kerülnek - különösen a stadionok térségében - a pilóta nélküli, távirányítással vezérelt felderítő repülőgépek.

Ausztriának ilyenekből nincs, ellenben a légteret fokozottan ellenőrizni fogják a légierő gépei. A katonáknak elsősorban elsősegélynyújtó feladatokat szánnak, például tömeges megbetegedések vagy katasztrófák esetén. Tervek szerint csupán Bécsben 300-400 "szanitéc" áll majd készenlétben játéknapokon. Ugyancsak készenléti állapotot rendelnek el az atom-, vegyi és biológiai támadás elleni védekezésre kiképzett egységeknél is.

Egyébként ha a közönséges zárkák nem lesznek elegendőek a randalírozók begyűjtésére, igénybe vehetők a föld alatti atombunkerek. Legalábbis Bernben komolyan latolgatják a lehetőséget.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását