2024. április 28. - Valéria

Tömeges válások Ausztriában

A szövetségi kormány adatai szerint 1 millió 704 ezer házaspár él jelenleg Ausztriában, egy jelentős részüknek azonban a mostani már a második vagy a többedik házassága. Míg 1970-ben 79 százalékot tett ki az elsőházasok aránya, addig tavalyelőtt már csak
2008. május 13. kedd 11:06 - Hírextra
Ezzel párhuzamosan megugrott az élettársi viszonyban élők száma: mintegy 309 ezer élettársi közösséget tartanak nyilván az alpesi országban.

Az adatok szerint 681 ezer házaspárnak és 199 ezer élettársi kapcsolatot fenntartó párnak van 18 éven aluli gyereke (vagy gyerekei). A gyermekét egyedül nevelő szülők száma 151 ezer. Körülbelül 75 ezer olyan család létezik, ahol a gyerek - vagy valamelyik gyerek - egy másik házasságból származik.

A válások zöme - 88 százaléka - közös megegyezéssel zajlik le. Évente 17 900 házassági kötelék bomlik fel ily módon.

A szövetségi kormánynak mind több gyerektámogatást kell kifizetnie az eltartási kötelezettségek elmulasztása miatt. 2002-ben 88,9 millió eurót fordítottak tartási díjak pótlására, tavaly már 103,6 milliót. Durván 45 000 gyerek részesül ebben az átlagosan havi 177 eurót kitevő támogatásban.

Évente mintegy hatszáz osztrák gyermeket fogadnak örökbe "hazai" szülők. Arról nincs adat, hogy hány külföldi gyermeket adoptálnak osztrák családok. (Összesítések szerint mintegy 38 ezer nemzetközi örökbefogadási eljárást folytatnak le évente a világon.)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását