2024. május 7. - Gizella

Befejeződött a múzeum felújítása

Befejeződött a nyíregyházi Jósa András Múzeum épületének belső felújítása: a csaknem 400 millió forintért korszerűsített intézményt május 16-án nyitják meg újra a látogatók előtt, akik a Dürer és kora kiállítást tekinthetik meg első rendezvényként - közöl
2008. május 13. kedd 13:13 - Hírextra
A múzeumépület megújítására 277 millió forint címzett támogatást fordítottak, amelyet az önkormányzat 95 millió forint saját fejlesztési forrással egészített ki - mondta a térségi helyhatósági vezető.

A pénteki megnyitást követően Albrecht Dürer (1471-1528) német festőművész és kortársai alkotásaiból látható majd kiállítás a múzeumban. A tárlatot a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeummal közösen rendezik: az ott őrzött felbecsülhetetlen értékű, 1500-as évek elején készült festményeket hozzák Nyíregyházára.

Dám László, a múzeum igazgatója hozzátette: a kassai intézménnyel jó kapcsolatot ápolnak, tavaly például a kelet-szlovákiai városban állították ki az újfehértói aranykincseket, amelyeket Közép-Európa legnagyobb 16-17. századi leletének tartanak, s a Jósa András Múzeumban őriznek. A 2002-ben előkerült, 261 darab aranypénzből álló leletet állandó kiállítására egyébként trezortermet alakítanak ki a nyíregyházi létesítményben, s mellé kerülnek a honfoglalás korából a különböző ásatásokon megtalált szabolcsi aranyleletek is.

A múzeum a kiállítás feltételeinek kialakítására az Oktatási és Kulturális Minisztérium Alfa Programján nyert 38 millió forintnyi támogatást.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a nyíregyházi Jósa András Múzeum épületének a külső homlokzati felújítását is tervezik, s a beruházás költségeinek döntő részét szintén pályázati támogatásból szeretnék majd biztosítani a következő években.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását