2024. április 19. - Emma

Kétezer éves temetőt találtak

Kolumbiában, a Bogotától délre fekvő Usme településen egy lakópark építése során emberi maradványokat, vas- és kőeszközöket találtak. A helyszínen vizsgálódó antropológusok megállapították, hogy a tetemek több mint kétezer évesek. Az építkezést leállított
2008. május 13. kedd 08:25 - Hírextra

Az 1500 sír a Herrera és a Muisca kultúra idején élt indiánok maradványait tartalmazza - írta az El País című spanyol lap.

Több tetemnél megállapították, hogy élve kerültek a sírba. A Muisca kultúrában ez rituális eljárás volt. Az elsőszülött lányokat droggal elkábították és élve eltemették, hogy a sír fölé építhessék meg otthonukat. Erre a szörnyű sorsra jutott az a 20-30 éves nő is, akinek karjait a válla mögé csavarták, s akinek görcsbe rándult ujjai ennyi idő után is kifejezik a rémületet és a fájdalmat.

Van olyan elképzelés, hogy a 30 hektáros területből régészeti parkot csinálnak, ahol helyben lehet a leleteket tanulmányozni, de az antropológusok szerint a legjobb választás az lenne, ha a maradványokat az ország különböző múzeumaiban helyeznék el, mivel ha otthagynák őket, még ha urnákban vagy vitrinek alatt is, félő, hogy a nedves levegő kárt okozna bennük.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását