2021. november 28. - Stefánia

Gyorsabban terjed a mellrák a fiataloknál

A mellrákos daganatok növekedésének új modelljét dolgozták ki norvég kutatók egy vizsgálat során, melyből az is kiderült, hogy a daganatok egyénenként és kortól függően változó intenzitással nőnek.
2008. május 13. kedd 10:56 - Hírextra
Minden huszadik tumor egy hónap alatt a duplájára, 10-ről 20 milliméteresre növekedhet, de voltak olyan esetek, ahol ehhez hat évre volt szükség. A daganatok átlagosan 1,7 év alatt nőttek meg10 milliméterről 20 milliméterre.

Az eredmények szerint ugyan a tumor növekedési sebessége egyénenként nagyon különböző, de általában elmondható, hogy a kor előrehaladtával csökken. Ennek különös jelentősége van a szűrővizsgálatok szempontjából, hiszen míg egy 5 mm-es daganatot csak az esetek 26%-ában sikerült felfedezni, addig egy 10 mm-est már 91%-ban.

A kutatócsoport összevetette a most kifejlesztett növekedési modellt a jelenleg használt ún. Markov-modellel, és eredményeik szerint a mostani közel kétszer pontosabb, mint a Markov-féle változat.
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását