2024. május 7. - Gizella

Discovery: újabb halasztás

Ismét elhalasztották a Discovery amerikai űrrepülőgép indítását - jelentette be a NASA kedd este. Az amerikai űrkutatási hivatal közölte, hogy az űrsikló üzemanyagtartályának egyik szelepe meghibásodott, ezért vonták vissza a startengedélyt.
2009. augusztus 26. szerda 08:42 - HírExtra
Ez a berendezés biztosítja az üzemanyag átpumpálását az űrrepülőgép hajtóművébe. A Discoveryt az eredeti tervek szerint kedd hajnalban kellett volna elindítani a Nemzetközi Űrállomás felé, de akkor a hirtelen kedvezőtlenre vált időjárás miatt halasztották el az indítást egy nappal. Az új indítási időpontot egyelőre nem tűzték ki.

A Discoveryn hét űrhajós utazik majd a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A legénység egyik tagja svéd: az Európai Űrügynökséget (ESA) képviselő Christer Fuglesang.

A Discovery főként tudományos berendezéseket és a huzamosabb időn át az ISS-en tartózkodó asztronautáknak szánt használati eszközöket - új hálófülkéket, egy futópadot és egy fagyasztóládát - szállít az űrállomásra. Az utat 13 naposra tervezik. Az űrhajósok összesen háromszor lépnek ki a nyílt világűrbe, hogy szerelési és karbantartási munkákat végezzenek az űrállomás burkán.

A mostani csapat egyetlen női tagja, az amerikai Nicole Scott nem tér vissza társaival a Földre, hanem felváltja honfitársát, Tim Koprát, és fedélzeti mérnökként dolgozik egy ideig az űrbázison.

Júniusban, illetve júliusban a NASA ötször halasztotta el egy másik űrrepülőgép, az Endeavour indítását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását