2024. május 11. - Ferenc

Folytatódnak az írásbelik

A nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelv vizsgákkal folytatódnak ma az írásbeli érettségi vizsgák a középiskolákban. A héten a nagyobb tárgyak közül még fizikából, kémiából, földrajzból, biológiából adnak számot tudásukról a diákok -
2008. május 13. kedd 06:54 - Hírextra
Kedden középszinten összesen 220 diák vizsgázik horvát, német, román, szerb, szlovák, illetve szlovén nyelven. Emelt szinten 240-en érettségiznek. A vizsga nemzetiségi nyelv és irodalomból mindkét szinten 240 percig tart: középszinten szövegértési és szövegalkotási feladatokból áll, emelt szinten nyelvi-irodalmi műveltségi és szövegalkotási feladatokkal kell megbirkózniuk a diákoknak.

Szerdán délelőtt a fizika, délután pedig a rajz és vizuális kultúra írásbeli érettségik következnek.
Fizikából középszinten 5.351 vizsgázó magyarul, 72 diák 3 idegen nyelven (angolul, németül, olaszul) tesz vizsgát. Emelt szinten 746 tanuló érettségizik, köztük 3 vizsgázó angol nyelven. A fizika írásbeli középszinten 120 percig tart, a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk. Az első részben 20 rövid, feleletválasztós kérdést, a másodikban három összetett feladatot kell megoldaniuk (a harmadik feladatnál két példa közül választhatnak).

Az emelt szintű fizika írásbeli 240 perces, és három részből áll: 15 feleletválasztásos kérdés megválaszolása után egy esszé megírása következik (3 téma közül egyet kell választani, és kifejteni a megadott szempontok alapján), majd 4 összetett feladatot kell megoldani. Mindkét szinten használhatnak a diákok függvénytáblázatot és szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet.

Szerdán délután a rajz és vizuális kultúra vizsgatárgyból középszinten 1.583 vizsgázó magyarul, 1 tanuló szerb nyelven tesz érettségi vizsgát. Emelt szinten 47 diák vizsgázik. Az írásbeli részben képmelléklettel illusztrált művészettörténeti, műelemző jellegű feladatokat kell a többi között megoldani.

Csütörtökön délelőtt kémiából összesen 4.614 tanuló tesz érettségi vizsgát: középszinten 3.840 vizsgázó magyarul, 4 pedig angolul vizsgázik. Emelt szinten 769 tanuló magyarul, 1 diák pedig angolul érettségizik.

A kémia írásbeli vizsga középszinten 120 percig tart, a feladatsor általános, szervetlen és szerves kémiai kérdéseket tartalmaz. Az emelt szintű kémia írásbeli vizsga 240 perces, a feladatsor azonos számban foglal magában általános, szervetlen és szerves kémiai kérdéseket. A diákok használhatnak függvénytáblázatot periódusos rendszerrel, és szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet.

Csütörtökön délután földrajzból 22.180 diák vizsgázik. Középszinten 19.508-an magyarul, 555-en 6 különböző idegen nyelven (angol, francia, horvát, német, olasz, spanyol) tesznek érettségit. Emelt szinten 379 vizsgázó magyarul, 3 pedig angolul érettségizik.

A földrajz írásbeli vizsga középszinten 120 percig tart, két feladatsort kell megoldani, ami topográfiai és földrajzi ismereteket és képességeket ellenőrző feladatokat tartalmaz.
Az emelt szintű földrajz írásbeli 240 perces, a feladatsorokban közel azonos arányban jelennek meg a természetföldrajzi és a társadalomföldrajzi tartalmak. Segédeszközként szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző és vonalzó használható (ezekről a vizsgázó gondoskodik), térkép, középiskolai földrajzi atlasz azonban nem.

Pénteken a biológia írásbeliket tartják délelőtt, összesen 18.680-an vizsgáznak. Középszinten 14.668 tanuló magyar nyelven, 41 diák 5 különböző idegen nyelven (angol, német, olasz, szerb, szlovák) tesz érettségi vizsgát. Emelt szinten 3.971-en vizsgáznak, közülük 6-an angolul.
A középszintű biológia írásbeli vizsga 120 percig tart, a feladatok között hangsúlyosan szerepelnek: biológiai tények és elvek felidézése, jelenségek közti kapcsolatok felismerése, biológiai megfigyelések és kísérletek értelmezése, szakmai szövegek és ábrák értelmezése.
Az emelt szintű biológia írásbeli 240 perces, a vizsgázóknak 8-10 feladatot tartalmazó feladatsort, valamint egy választható esszé- vagy problémafeladatot kell megoldaniuk. Az utóbbiak az alábbi témakörből kerülnek ki: az ember élettana és szervezettana, egészséges életmód és ökológia, környezet- és természetvédelem, növényélettan. A vizsgán szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép használható.

Pénteken délután társadalomismeretből emelt szinten 87 diák tesz vizsgát, emberismeret és etika vizsgatárgyból emelt szinten 1 tanuló érettségizik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását