2024. május 3. - Tímea, Irma

Varázslatos lesz a nyár

A nagymúltú fonyódi gyermektábor felől elvonultak az esetleges privatizálás felhői, s felhőtlennek ígérkezik a nyár is - gazdag programkínálattal, üdülési és szórakozási, sőt tanulási lehetőségekkel, olykor a gyermeküket meglátogató vagy egyszerűen csak n
2008. május 13. kedd 09:31 - Hírextra

A nagymúltú fonyódi gyermektábor felől elvonultak az esetleges privatizálás felhői, s felhőtlennek ígérkezik a nyár is - gazdag programkínálattal, üdülési és szórakozási, sőt tanulási lehetőségekkel, olykor a gyermeküket meglátogató vagy egyszerűen csak nosztalgiázó felnőtteknek is.

Fennállásának huszonkilencedik évében ifjúi lendülettel vág a nyári szezonnak a kalandos történelmet átélt fonyódligeti gyerektábor; ettől az évtől egész nyáron tartalmas programok kavalkádja várja az általános iskolás korosztályú gyerekeket. A megújuló kínálat nem a passzív gyerekmegőrzés szándékát tükrözi, hanem kreatív, agyat és testet megmozgató étlappal hívogat. Habár a magát szerencsésnek mondható egykori úttörőtáborban már jó ideje nem a piros nyakkendőé a főszerep, a Balaton közvetlen partszakaszán fekvő mintegy 17 hektáron sikerült ellenállni a privatizálás csábításainak.

Pedig a valaha száznál is több hazai úttörőtábor jó részének sorsa a rendszerváltással megpecsételődött, létük fenntartók hiányában visszafejlődött. Csupán néhány korábbi jelentősebb üdültetési intézmény működése kapott zöld utat, azok ma ifjúsági centrumként, rendezvények helyszínéül szolgálnak.

A Balaton déli partján fekvő fonyódligeti gyerektábor annak köszönhette megmaradását, hogy alakulásától, 1979-től először a Somogy Megyei Tanács, majd a rendszerváltás után a megyei közgyűlés is felvállalta az intézmény fenntartását. Az ország egyik legnagyobb létszámú gyermektáborában a kezdetektől csaknem 300 ezer hazai és külföldi iskoláskorú fiatal töltött el 10-12 napot, a fenyvesekkel körülvett parti telken egyidőben akár 1600, ott üdülő fiatalnak is szervezhettek programokat. Persze a résztvevők összetétele is változott az idők folyamán - míg annak idején csak a kiváló tanulók, lelkes úttörők és kisdobosok, a tanulmányi versenyek helyezettjei juthattak el szinte térítésmentesen a legendás fonyódligeti táborba, az idő múlásával, némi készpénz kifizetésével nyitottá lett a gyerekparadicsom. A sokat látott, mintegy másfél kilométer hosszan a part mentén húzódó területen megfordultak az egykori baráti országok gyermekei, később nyugati diákcsoportok is élénkebben érdeklődtek iránta. A délszláv háború kis menekültjeit 1995-ben az Ökumenikus Szeretetszolgálat hozta el Fonyódligetre.

Balaton suli, nagyszülős nyaralás

A nagymúltú tábor léte az önkormányzat szorult anyagi helyzete miatt megingott, 2007 tavaszán felmerült a létesítmény értékesítésének gondolata is, azonban a megyei testület hosszas mérlegelés után új távlatokat nyitott a kiváló környezeti lehetőségekkel élő tábornak.

- Az üdültetési intézmény ugyan egész évben nyitva áll a csoportok és az egyének előtt, a főszezonban - június 15. és augusztus 31. között - főként általános iskoláskorú gyerekcsoportokat, valamint korlátozott számban családokat látunk vendégül a kényelmes faházakban, sátrakban és a turistaszállóban - újságolja a tábor nemrégiben kinevezett vezetője, Szegedi Ágnes, aki a tábor vonzerejét a Balaton közelsége mellett abban fogalmazza meg, hogy változatos nyári elfoglaltságot igyekeznek biztosítani a gyerekeknek. - A napközis üdülések mellett tanulásra is van mód, például azoknak, akik az angol nyelvet akarják gyakorolni.

Lesz olyan csoport, amely az ütős hangszerek világába kóstolhat bele a ritmustábor keretein belül, a kalandtúrára jelentkezők pedig lovaglással egybekötve ismerkedhetnek a Balatontól délre fekvő területekkel. Kalandozhatnak a kerékpár szerelmesei is, részükre Belső-Somogy dimbes-dombos tájai kínálnak kitűnő terepet. Megrendezzük a kézműves alkotóhetet, akkor a népi mesterségekhez kerülhetnek közelebb a gyakorlatban is a jelentkezők. Különleges élményt ígér a Balaton suli, amely az erdei iskolákhoz hasonlóan a természet- és környezetvédelemtől a néprajzig több szakterület érdekességeit dolgozza fel napi hat órában a gyerekeknek. Az egyik júliusi turnusban közösen nyaralhatnak a nagyszülők és unokáik, a tervezett nosztalgiatáborban pedig a fonyódligeti nyaralások közel harminc évének legsikeresebb rendezvényeit elevenítik fel a résztvevők - oda várnak emlékező felnőtteket, családokat egy kis nosztalgiára.

Kiemelt eseménye lesz az idei nyárnak az augusztus derekán tartandó több napos Liget Fesztivál, - nemzetközi művészeti és sporttalálkozó, valamint nagyszabású játékbemutató és -vásár teszi különlegessé az alkalmat. Utóbbira várják azokat a játékkal foglalkozó vállalkozókat és vállalkozó szellemű egyéneket is, akik a berendezett helyszíneken az eladásra szánt játékok készítését tanítják is az érdeklődőknek. Nem kérünk térítést, helyfoglalási díjat, csak jókedvet és aktivitást az eseményhez - érzékelteti a tábor fiataloknak szóló, csábító ajánlatát búcsúzásul a táborvezető.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását