2024. április 23. - Béla

Gyakorolnak a tűzoltók

Két nagyszabású katasztrófavédelmi gyakorlatot is tartanak idén Magyarországon: május közepén magyar-horvát tűzoltási gyakorlat lesz Somogyban, szeptemberben pedig a román és délszláv kollégáikkal dolgoznak együtt a magyar tűzoltók.
2008. május 4. vasárnap 12:15 - Hírextra

Május 13-14-én csaknem 400 tűzoltó és polgári védelmi szakember közreműködésével tartanak gyakorlatot: szimulált erdő- és tőzegtüzet fékeznek meg az M7-es autópálya mellett, Balatonszentgyörgy térségében, részt vesznek a keletkezett füst miatt az autópályáról árokba csúszott veszélyes anyagot szállító jármű műszaki mentésében, valamint a közeli Kéthely általános iskolájának kiürítésében. A forgatókönyv szerint a füst miatt mintegy 200 diákot kell kimenekíteni az épületből.

A gyakorlat során repülőgépek vizet vesznek a Balatonból az erdőtűz oltásához, helikopterről pedig tűzoltók ereszkednek a földre, hogy eloltsák a még lángoló kisebb gócokat.

A nagy erőket mozgósító, speciális technikai eszközöket is felvonultató gyakorlatra a somogyiak mellett Veszprém és Zala megyéből érkeznek tűzoltók, továbbá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságról és a fővárosi polgári védelmi igazgatóságról is lesznek résztvevők.

Horvátországból mintegy hatvanfős tűzoltócsoport vesz részt a gyakorlaton, amelynek célja a tapasztalatszerzés, valamint annak felmérése, hogy veszélyhelyzetben miként tud együttműködni egy nemzetközi csapat.

Szeptemberben HUROMEX 2008 névvel katasztrófavédelmi gyakorlatot tartanak Magyarországon a román katasztrófavédelmi szervezettel közösen. Az Európai Unió pályázatán 500 ezer euró támogatást nyert rendezvény legfontosabb célja, hogy azokat az eljárásokat gyakorolják, amelyekre éles helyzetben szükség lehet.

Az árvízi védekezést és a veszélyes ipari üzemekben - a medréből kilépett folyó miatt - keletkezett vészhelyzetek elhárítását gyakorolják majd, a fő hangsúly a koordináción lesz. Tervezik a konkrét végrehajtás gyakorlását is, például a lakosság tájékoztatását és kimenekítését. A gyakorlaton a román és magyar katasztrófavédelmi egységeken a szlovák, a szlovén, a szerb és a horvát katasztrófavédelmi szervezet csapatai, valamint uniós megfigyelők vesznek részt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását