2024. május 4. - Mónika, Flórián

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat feladatvállalása

Magyar Máltai Szeretetszolgálat – a Malteser International tagszervezeteként – a segélyszállítmányok célba juttatásában helyzeti előnnyel rendelkezik a katasztrófasújtotta területeken. Máltai csapatok ugyanis már a katasztrófát megelőzően, 200
2008. május 13. kedd 22:47 - Hírextra
A Máltai szakemberek a katasztrófahelyzet bekövetkezésekor az említett feladatokat haladéktalanul felfüggesztették, és egy egészségügyi centrumot hoztak létre. Ennek feladata jelenleg az alapellátás megszervezése, a fertőzések, a járványok elleni küzdelem. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvoscsoportja Magyarországon áll készenlétben a kintlévő csapat leváltására. A korábban ott szolgálatot teljesítők addig maradnak az országban, ameddig a váltást a területre bejuttatni nem lehet.

A nemzetközi segítségnyújtásnak nagyon szigorú feltételrendszere van. Ennek egyik alapvető sarokpontja, hogy oda és akkor lehet segítséget eljuttatni, ahova és amikor azt a katasztrófasújtotta terület felelős vezetése engedi illetve kéri. Ezen túlmenően számos szakmai szempontot szükséges előzetesen behatóan elemezni illetve alaposan egyeztetni ahhoz, hogy a segítségnyújtás valóban hatékonyan történjen. Ilyen többek között az, hogy pontosan milyen típusú segítségnyújtásra van szükség: azonnali életmentésre, túlélők felkutatására, sérültek különböző típusú ellátására, tárgyi adományokra, anyagi segítségre vagy egyébre. Fontos, hogy ne olyan kapacitásokat állítsunk ki fölöslegesen, amelyeknek a helyi erők is birtokában vannak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat katasztrófaelhárító csoportja többek között az alábbi természeti katasztrófahelyzetekben teljesített szolgálatot az elmúlt évek során:

- lengyelországi árvíz, 1997
- Tisza és mellékfolyói árvizek Magyarországon és Kárpátalján, 2000
- szökőár a Délkelet-ázsiai térségben, 2005
- csángóföldi árvíz, 2005
- székelyföldi árvíz, 2005
- pakisztáni földrengés, orvoscsoport és segélyprogram, 2005
- földrengés Jáva szigetén, orvoscsoport és segélyprogram, 2006
- libanoni humanitárius válság, segélyprogram, 2006
- palesztinai segélyprogram, 2007

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mindenkor a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumával szorosan együttműködve igyekszik segíteni a katasztrófasújtotta övezetekben bajbajutottakon. A jelenlegi helyzetben gyógyszer-segélyszállítmányt kívánunk célba juttatni. A további, valóban a felmerülő szükségleteket megcélzó segítségnyújtás lehetőségét folyamatosan vizsgáljuk, csakúgy, mint a Kínában kialakult helyzetet. Konkrét felkérés egyik ország részéről sem érkezett ez idáig, de szakembereink készen állnak egy esetleges feladatvállalásra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását