2024. május 4. - Mónika, Flórián

Zöld utat a zöld ombudsmannak!

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa késedelem nélküli megválasztására szólítja fel az Országgyűlést húsz civil szervezet. A társadalmi szervezetek - közöttük az Élőlánc Magyarországért, a Duna Charta, a Levegő Munkacsoport és a Nagycsaládosok Országos
2008. május 12. hétfő 18:35 - Hírextra
"Az időhúzás azoknak az érdekét szolgálja, akik az ország természeti forrásaival eddig büntetlenül űzött rablógazdálkodásból húznak hasznot. Egyúttal aláássa a törvények tekintélyét: csúfot űz az elnök jelöltállítási jogából" - írják közleményükben.

Mint a zöld utat a zöld ombudsmannak című felhívásban hangsúlyozzák, nem tűrhetik, hogy az alkotmányos jogokat "politikai zsebszerződések" korlátozzák.

A civil szervezetek rámutatnak, döbbenten tapasztalják, hogy az Országgyűlés hónapok óta akadályozza a maga alkotta törvény végrehajtását. Utaltak arra, hogy a köztársasági elnök által az új közjogi tisztség betöltésére jelölt, és az illetékes bizottságok által alkalmasnak talált személyek egyike sem kapta meg a képviselők minősített többségének szavazatát.

A felhívást aláíró civil szervezetek ugyanakkor méltatták, hogy a magyar Országgyűlés világviszonylatban is élenjáró kezdeményezést foglalt törvénybe, amikor létrehozta a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa intézményét.

"Az új parlamenti biztos működése növeli az emberhez méltó élet természeti és kulturális feltételeit védelmező civil kezdeményezések mozgásterét. A ma élők számára a törvény a demokrácia kiszélesítését ígéri: erősíti a társadalmi részvétel és a nyilvános vita szerepét a döntések körül" - olvasható a közleményben.

Sólyom László köztársasági elnök pénteken jelölte Fülöp Sándort a jövő nemzedékek ombudsmanjának, Péterfalvi Attilát pedig adatvédelmi biztosnak. Az államfőnek azért kell újabb jelölteket állítani, mert a korábban a két ombudsmani pozícióra javasolt jelölteket az Országgyűlés már háromszor leszavazta.

A Ház március 14-én utasította el legutóbb az államfő biztosjelöltjeit, amikor nem választotta meg adatvédelmi biztosnak Tóth Gábor Attilát és a jövő nemzedékek ombudsmanjának Bogdányiné Mészáros Ágnest.

Tavaly decemberben Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát, idén február 25-én Fülöp Sándort és Zombor Ferencet szavazták le a képviselők.

 

Zöld utat a zöld ombudmannak! Társadalmi szervezetek felhívása az országgyűléshez.

A magyar Országgyűlés világviszonylatban is élenjáró kezdeményezést foglalt törvénybe, amikor létrehozta a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa intézményét. Az új parlamenti biztos működése növeli az emberhez méltó élet természeti és kulturális feltételeit védelmező civil kezdeményezések mozgásterét. A ma élők számára a törvény a demokrácia kiszélesítését ígéri: erősíti a társadalmi részvétel és a nyilvános vita szerepét a döntések körül.

Döbbenten tapasztaljuk azonban, hogy az Országgyűlés hónapok óta akadályozza a maga alkotta törvény végrehajtását. A köztársaság elnöke által az új tisztség betöltésére jelölt – és az illetékes bizottságok által alkalmasnak talált – személyek egyike sem kapta meg a képviselők minősített többségének szavazatát.

Alulírottak tiltakozunk eljárásuk ellen. Az időhúzás azoknak az érdekét szolgálja, akik az ország természeti forrásaival eddig büntetlenül űzött rablógazdálkodásból húznak hasznot. Egyúttal aláássa a törvények tekintélyét: csúfot űz az elnök jelöltállítási jogából. Nem tűrhetjük, hogy alkotmányos jogokat politikai zsebszerződések korlátozzanak!

Felszólítjuk az Országgyűlést, hogy tegyen eleget a jövő nemzedékek iránti kötelességének - amely e törvénnyel immár jogrendünk része lett -, és késedelem nélkül válassza meg közjogi képviselőjüket!

Budapest, 2008. május 12.

Tisztelettel,

Élőlánc Magyarországért, Duna Charta, Levegő Munkacsoport, Magyar Faluszövetség, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Domberdő Természetvédelmi Egyesület, Életharmónia Alapítvány, Hatvani Környezetvédő Egyesület, Kerekerdő Alapítvány, Környezeti Nevelési Hálózat, Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány, Ökológiai Studió Alapítvány, Pannon Természetvédő Szövetség, Pro Natura St.Gotthard Civil Összefogás, Rába Szövetség, Reflex Környezetvédő Egyesület, SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület, Szövetség az Élő Tiszáért, Zöld Akció, Zölderdő Környezetvédelmi Egyesület

Kiadó: Élőlánc Magyarországért
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását