2024. május 18. - Erik, Alexandra

Országgyűlési előzetes

Az új kormányszerkezetet tartalmazó törvényjavaslatról dönt várhatóan az Országgyűlés kedden, e heti kétnapos ülésének első napján.
2008. május 12. hétfő 09:13 - Hírextra
A minisztériumok felsorolásáról szóló törvénymódosítás indoklása szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, továbbá az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium helyén három új tárca jön létre: az infrastrukturális ügyekért felelős Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, a gazdaságfejlesztési ügyekért felelős Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, illetve az önkormányzati és az önkormányzatokhoz szorosan kapcsolódó más ügyekért felelős Önkormányzati Minisztérium.

A törvényjavaslat emellett lehetővé teszi, hogy egyes minisztériumokban: az igazságügyi és rendészeti, az oktatási és kulturális, valamint a szociális és munkaügyi tárcánál két államtitkár működhessen.

Az Országgyűlés a törvényhez benyújtott módosító indítványokról is szavaz, de nem dönt azokról a Gyenesei István kijelölt önkormányzati miniszter által benyújtott javaslatról, amely az Önkormányzati Minisztérium nevét a sporttal és a turisztikával egészítette volna ki, a független országgyűlési képviselő ugyanis az indítványt visszavonta.

Döntenek a március 9-i ügydöntő népszavazásról szóló, az Országos Választási Bizottság által készített beszámolóról, valamint a népszavazással kapcsolatos állami feladatok megszervezéséről és lebonyolításáról szóló, a kormány által beterjesztett jelentésről.
A vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről döntő referendumon a választópolgárok 50,51 százaléka vett részt, jelentős többségük igennel szavazott. A választási szervek 4,47 milliárd forintot fordíthattak a népszavazás megrendezésére.

A szokásoktól eltérően a határozathozatalok után kerül sor az interpellációkra, azonnali kérdésekre és válaszokra, illetve a kérdésekre, majd ezután három törvényjavaslat általános vitája kezdődik, valamint folytatódik több fogyasztóvédelemmel kapcsolatos előterjesztés általános vitája, illetve két részletes vita is lesz.

Az esélyegyenlőség érvényesülésének közoktatásban történő előmozdítását szolgáló egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat felhatalmazást ad a kormánynak, hogy rendezze a pedagógusbéreket. Az MSZP szerint ez a pedagógusokra vonatkozó közalkalmazotti bértábla korrekciójával valósulhat meg, és a kezdő tanárok fizetése akár negyvenezer forinttal is nőhet.
A nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások megvalósításának elősegítése érdekében egyes törvények módosításáról szóló, mintegy 30 jogszabályt érintő törvényjavaslat alapján felgyorsul az ügyintézés, rövidebbek lesznek a bírálati határidők, azaz egyes esetekben 60 nap helyett 30 nap alatt kell a hatóságnak eljárnia.

A Pettkó András (MDF) képviselő által benyújtott, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény módosítása kötelezővé teszi az okmányirodákban ügyet intézők számára ügyfélkapu-kód átadását. Továbbra is az ügyfél joga eldönteni, hogy él-e az elektronikus ügyintézés lehetőségével, de ha regisztrálni kíván, akkor azt helyben is megteheti, nem kell újra az okmányirodába mennie ezért.

Szerdán az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2007. évi tevékenységéről szóló jelentést vitatják meg a képviselők. A számvevőszék jelentésében kulcskérdésnek nevezi a közszektor reformját, a közpénzügyek korszerű szabályozását. Az ÁSZ úgy véli, rögzíteni kell bizonyos paramétereket, amelyeket a költségvetés tervezésénél be kell tartani.

Megkezdődik a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló törvény módosításának általános vitája.

Lefolytatják a képviselők a polgári perrendtartásról, a bírósági végrehajtásról és az egyes közjegyzői nemperes eljárásokról szóló törvényjavaslat együttes általános vitáját. A kormány tervei szerint a törvényjavaslatokkal jelentősen lerövidülhet a peres és nemperes eljárások ügyintézési határideje.

Az előterjesztés azt ösztönzi, hogy még a bírósági szak előtt megegyezés szülessen a felek között, ennek érdekében bővítik a közjegyzők permegelőző szolgáltatásainak körét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását