2024. április 28. - Valéria

Nyitott kispapok Szegeden

Nyílt napot tartanak a papi hivatás iránt érdeklődőknek hétfőn a szegedi papnevelő intézetben, hogy előadásokat hallgatva és párbeszédeket folytatva ismerjék meg a szeminárium életét, annak növendékeit és az elöljárókat.
2008. május 12. hétfő 09:07 - Hírextra
A meglehetősen gyenge papi utánpótlás miatt döntöttek a nyílt nap megtartása mellett - mondta el a Szent Gellért Egyházmegyeközi Papnevelő Intézet rektora az MTI-nek.

Kovács József. tájékoztatása szerint a programra, ami pünkösd hétfőn, tíz órakor kezdődik, elsősorban középiskolás korú fiatalokat várnak, de - mint megjegyezte - az sem ritka, hogy már diplomás fiatalok érkeznek ilyenkor hozzájuk.

Jelenleg harmincegy növendékük készül a papi hivatásra, de ennek a létszámnak akár a dupláját is képesek lennének kiképezni. A tanuló idő hat év, melyet öt év elméleti után egy gyakorlati év zár. Az iskolába egyébként évfolyamonként 5-9 ember jár - mondta.

Miután nincs minden egyházmegyének saját képzési helye, a szegedi szeminárium egyszerre több egyházmegye papjainak oktatását végzi; így a kalocsai és a váci egyházmegyéből, sőt Szabadkáról is érkeznek hozzájuk hallgatók. Ők miután végeztek, természetesen visszatérnek a küldő egyházmegyéhez.

Az MTI kérdésére Kovács József kifejtette: a papi hivatás népszerűtlensége nem most kezdődött; már évtizedek óta kevés kispapot képez a szegedi Szent Gellért Intézet.

Döntő lehet, hogy régebben a nagy családokban sok gyermek volt, s így közülük könnyebben engedtek el egyet-egyet papnak. Most a családokban egy-két gyermek van, és nem szívesen hagyják a szülők, hogy ők papi képzésre jelentkezzenek - tért ki a jelenség egyik lehetséges okára a rektor, azt is megjegyezve, hogy ha a fiatal maga érzi úgy, hogy a papi képzés az ő hivatása, "akkor nem lehet visszatartani, és elindul ezen az úton".

A Szeged-Csanádi Egyházmegyében egyébként jelenleg csaknem százhúsz plébánia található, az aktív lelkipásztorok azonban csak hetvenen vannak.

A hétfői nyílt napra a középiskolás korosztálytól, 16-17 éves kortól várják a fiatalokat, de vannak olyan hallgatóik jelenleg is, akik már harminc évesek, tehát igazi felső korhatár nincs. "Mindenkinek akkor kell jelentkezni, amikor megérzi a hivatást" - tette hozzá a rektor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását