2023. szeptember 28. - Vencel

Mozgalom Knutért

Németország és talán a világ leghíresebb jegesmedvéjének, Knutnak örökre Berlinben kell maradnia. Legalábbis ezt a célt tűzte zászlajára az a nemzetközi mozgalom, amelyet egy berlini ápolónő indított, s amelyhez állatbarátok csatlakoztak a világ minden tá
2008. május 12. hétfő 22:55 - Hírextra
Hétfői értesülések szerint már csaknem tízezer aláírás gyűlt össze annak érdekében, hogy a másféléves és lassan 180 kilós, egykori jegesmedvebocs - amely tavaly az ország és a külföld kedvence volt - Berlinben maradhasson, azaz ott, ahol született, s ahol felcseperedett. A "Knut forever in Berlin" nevet viselő mozgalom annak kapcsán indult, hogy vészesen közeledik az az idő, amikor Knutot oda kellene adni a neumünsteri állatkertnek, ahonnan a berliniek annak idején az apát, Larsot "kölcsönözték" ki. S az eredeti megállapodás úgy szólt: amennyiben Lars jó munkát végez, az "eredmény" - azaz Knut - a későbbiekben Neumünstert illeti.

Knut Berlinben tartása érdekében az ápolónő kezdeményezésére neves művészek, közéleti személyiségek, illetve politikusok a www.aktion-knut-forever-in-berlin honlapon aláírásukkal csatlakoztak a mozgalomhoz. Szám szerint már csaknem tízezren, köztük például Daniel Libeskind lengyel származású amerikai, de családjával többnyire Berlinben élő világhírű építész, tekintélyes német írók, valamint nagyvárosi polgármesterek. A szervezők számára nagy csalódás ugyanakkor, hogy nem csatlakozott a kezdeményezéshez Klaus Wowereit, Berlin kormányzó polgármestere, aki legutóbbi nyilatkozatában azt hangoztatta: tudatában van ugyan Knut szerepének, illetve jelentőségének a főváros számára, de képtelen befolyásolni a két állatkert megállapodását.

Bernhard Blaszkiewitz, a berlini állatkert igazgatója a napokban azt hangoztatta, hogy örülne annak, ha Knut maradhatna, de semmiféle hivatalos lépést még nem tett ennek érdekében. A neumünsteri állatkert vezetője még nem reagált minderre, így egyelőre továbbra is áll: a jegesmedveifjú hamarosan elhagyhatja Berlint - hacsak a most indított mozgalom hatására nem lágyul meg az érintett hatóságok szíve.

Egyelőre azonban a felserdült Knut még mindig a berliniek kedvence. Ha már az országé nem is teljesen, hisz a nürnbergi Hópehely kisasszony, azaz Flocke öthónaposan - egyelőre legalábbis - nagyobb népszerűségnek örvend. Knut érdemei azonban Berlin szempontjából maradandóak és felbecsülhetetlenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását