2024. április 30. - Katalin, Kitti

Kepes kiállítás New York-ban

A magyar évad nyitóeseményeként május 15-étől szeptember végéig a New York-i Magyar Kulturális Központban állítják ki Kepes György Eger városa által gondozott hagyatékát - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a kiállítás kommunikációs felelőse.
2008. május 12. hétfő 22:10 - Hírextra
A világhírű magyar-amerikai képzőművész munkásságának bemutatása azért is aktuális, mivel a 2009-es év a magyar kultúra éve lesz Amerikában és a tárlat annak felvezetője lehet - közölte Pilisy Csenge.

Emlékeztetett arra, hogy a Külügyminisztérium tavaly pályázatot írt ki Magyarország külföldi megismertetésére, s a 2009-es rendezvénysorozat beharangozásaként így lehetőség nyílt a bemutatkozásra 2008 első felében.

A New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója, Orsós László Jakab örömmel vette Eger város kezdeményezését, ugyanis Kepes György kapocs az amerikai és magyar kultúra között - mondta a referens.

Hozzátette: a kiállítás tengerentúli megjelenését támogatja a művész Amerikában élő lánya, Julie Kepes Stone, illetve a Kepes család, valamint az Egyesült Államok budapesti nagykövete, April Foley és Mark Tauber kultúrattasé.

A Heves megyei Selypen, 1906-ban született, ám életének legnagyobb hányadát az Egyesült Államokban töltő Kepes Györgyöt a fényművészet atyjaként tartja számon a művészettörténet.
Az alkotót 1952-ben tagjai sorába választotta az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia. Kepes György 1967-ben, az egyesült államokbeli Cambridge-ben megalakította a Haladó Vizuális Tanulmányok Központját, amely máig a világ egyik legelismertebb fényművészeti intézménye.
A 2001-ben elhunyt művész 1989-ben Eger városának adományozta műveinek jelentős részét; az alkotások a Kepes Vizuális Központban láthatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását